Na osnovu pisanja nekih medija, izmedju Srbije i Austrije je potpisan sporazum, po kojem će migranti kojima Austrija uskrati gostoprimstvo, biti vraćeni u Srbiju, gde bi se formirali migrantski kampovi a jedan od njih bi trebalo da bude i u Valjevu.

Novinari su s toga iskoristili nedavnu posetu ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića Valjevu, da ga pitaju postoji li takav sporazum i da li su svi ti navodi tačni:

Ja nisam čuo da postoji neki posebni sporazum koji se tiče ove najnovije situacije sa migrantima. Postoje uobičajeni sporazumi koji su ranije potpisivani i tiču se readmisije. Oni su potpisani još pre desetak godina. Nit se šta planira ovde u Srbiji posebno tim povodom, nit je taj problem toliko alarmantan da sada postoji potreba za otvaranjem nekih centara. Mislim da je tu više reč o pokušaju politizacije u samoj Austriji, pa se to onda prenelo i ovde kod nas. Srbija ima aktivnu ulogu u rešavanju migratorne krize, ali kao što znate mi nismo zemlja u koju migranti hoće da dođu. Mi smo tranzitna zemlja kroz koju oni hoće da prođu i da odu dalje. Trenutno ima nekoliko hiljada migranata koji se ovde nalaze sa željom da oni odu odavde. Znači, u ovom trenutku ne postoji migrantska kriza, niti Srbija namerava da bilo šta dodatno preduzima na tom planu. Mi čvrsto stojimo iza toga da mi nećemo biti parkirna stanica za migrante i da nećemo dozvoliti da se to pitanje reši tako što će se oni naseliti ovde kod nas, tvrdi Ivica Dačić.

Ipak, interesantno je i mišljenje direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića, koji je gostujući u emisi “Razgovor Plus” TV VA PLUS, procenio da bi konstantna depopulacija i negativan prirodni priraštaj u Srbiji mogli da budu rešeni i imigracijom u Srbiji:

Depopulacija nam je suđen proces, jer smo sišli na stope fertiliteta oko 1,4. To ukazuje da se teško više možemo vratiti na neke stope od 2,2 koja je potrebna za prostu reprodukciju. Verovatno će se morati razmišljati o imigracijama, odnosno popunjavanjima prostora kohabitantnim populacijama, kazao je Kovačević. Na naše pitanje, da li misli na migrante o čemu se u poslednje vreme dosta priča, Kovačević kaže da misli na njih, ali da se mora voditi računa koje su to populacije koje tu mogu popunjavati tržište rada i koje se mogu asimilirati i neće rušiti postojeću tradiciju i kulturu, nešto slično američkom modelu, smatra Kovačević.

Ministar Ivica Dačić, tokom boravka u Valjevu nije mogao ni da odgovori na pitanje da li je Ministrastvo odbrane raspisalo nabavku za kupovinu žilet žice, i ako jeste za šta bi ona bila korišćena. Tokom vikenda se takođe moglo pročitati u medijima , da je Austrija, pored uobičajenih jedinica policije na svoje granice poslala i vojsku, kako bi im se , kažu u slučaju potrebe, pomoglo, ne precizirajući o kakvim bi se potrebama moglo raditi.

Podeli članak na društvene mreže