Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je toplanu u Mionici, prvu u Srbiji koja u potpunosti radi na biomasu i koja sada greje oko 16.000 kvadrata javnih objekata i dve stambene zgrade.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković se zahvalio na poseti, istakavši da je zaštita životne sredine na prvom mestu i da je važno da deca udišu zdrav vazduh i da imaju tople vrtiće i škole.

Naravno da ništa od ovoga ne bismo mogli da uradimo bez podrške Vlade Republike Srbije i politike koji vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i to je nešto što nama, malim mestima kao što je Mionica, pruža šansu da naša deca, naši građani, imaju iste uslove za život kao njihovi sugrađani u velikim mestima, rekao je Janković dodajući da na tome neće stati, da radie i dalje sve što je potrebno za građane, kako bi kvalitetnije živeli. Na prvom mestu su zaštita životne sredine, radna mesta, infrastruktura.

Toplana u Mionici je projekat Vlade Republike Srbije, koji je finansiran preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Po planu, trebalo bi da se realizuje u tri faze. Prva – izgradnja toplane, druga – priključenje svih javnih objekata i treća, koja podrazumeva priključenje individualnih korisnika, prema rečima predsednika opštine Mionica, biće realizovana tokom ove godine, iz opštinskog budžeta. Janković naglašava da će tako Mioničani imati verovatno najjeftinije grejanje u okruženju, čime će se, kako kaže, stvoriti uslovi za kvalitetniji život i smanjiti aerozagađenje.

Ove godine ćemo priključivati sve građane koji su zainteresovani. Cena nije komercijalna, ona je ekonomski održiva. Za stan od 40 kvadrata potrebno je izdvojiti 2.200 dinara, što je jako povoljno. Lokalna samouprava neće naplaćivati priključke, dodao je predsednik opština Mionica.

Mionica je ranije za grejnu sezoni iz budžeta izdvajala oko 23 miliona dinara, za prošlu višestruko manje – devet miliona. Prema rečima ministarke zaštite životne sredine, mionička toplana je odličan primer za očuvanje životne sredine, a ujedno i za uštedu novca.

Važno je da pozovemo građane da se priključe na ovu kotlarnicu, kako bismo smanjili aerozagađenje. Aerozagađenje je u izuzetnoj meri smanjeno u Mionici. Oni koji su se grejali na ugalj i do deset puta su smanjili PM čestice u vazduhu i to je ono na čemu insistiramo kao Ministarstvo. U prethodnom periodu smo imali i konkurs za jedinice lokalne samouprave kako bi i druge opštine imale mogućnost takođe da zamene svoje kotlove i tako bi smanjili aerozagađenje. Vlada Republike Srbije takođe insistira na tome i kroz Kancelariju za javna ulaganja ovakvi projekti su takođe mogući. Za 60 odsto je smanjena cena, priključak je besplatan, istakla je ministarka zaštite životne sredine.

Nova toplana sada pokriva oko 16.000 kvadrata, a njen kapacitet je 50.000 metara kvadratnih.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment