Zgrada opštine Mionica je sinoć, kao i prošle godine, bila obasjana ljubičastom bojom povodom Svetskog dana prevremeno rođene dece. Svake godine u svetu se prevremeno rodi 15 miliona beba. U Srbiji 4.000 beba godišnje, odnosno 11 svakog dana.

Put kojim prolaze je put borbe i neizvesnosti. Svuda u svetu ovaj dan se obeležava sa ciljem da se pruži podrška malim herojima i njihovim roditeljima. Simbol prevremeno rođenih beba je ljubičasta boja jer asocira na ljubičasti odsjaj inkubatora, mesta u kojem provode svoje prve mesece života. Kao vid podrške, zgrade, mostovi, sportske hale i drugi objekti u gradovima širom sveta osvetljavaju se baš ovom bojom, a takođe se organizuju i brojne aktivnosti poput tribina, radionica, besplatnih pregleda, sa ciljem da se probudi svest o ovom problemu.

Za razliku od prošle godine, kada je ovaj dan obeležen nizom aktivnosti i kada su mali i veliki divovi iz Mionice poslali poruke podrške svojim divovskim drugarima širom sveta, da izdrže, da se ne predaju, planirani programi zbog aktuelne epidemiološke situacije nisu bili realizovani, ali Mionica nije zaboravila male divove i sinoć je sijala ljubičasto kao znak podrške prevremeno rođenoj deci širom sveta.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment