Na valjevskim grobljima već gotovo deceniju unazad, nedostaje optimalan broj ljudi koji bi obavljali poslove sahranjivanja. Taj problem je pogotovo bio izražen u 2020. godini, kada je zbog pandemije i većeg broja umrlih, znatno povećan i obim posla.

Podaci koje smo dobili iz ovdašnje matične službe kažu da je u 2019. što kod kuće, što u opštoj bolnici Valjevo umrlo 1470 ljudi, a prošle godine, 1916, što je za 446 više preminulih, ali treba uzeti u obzir i to, da lica koja su skončala u bolnici nisu samo iz Valjeva već i iz ostalih mesta u Kolubarskom upravnom okrugu, pa svi nisu ni sahranjeni u gradu na Kolubari. I pored toga, zbog značajno povećanog broja sahrana, u radnoj jedinici Groblje valjevskog Vidraka, imaju velike problem. Potvrdjuje to i šef radne jedinice „Groblje“, Djordje Veselinović. On kaže da je zbog pandemije u prošloj godini bar za 30 odsto povećan broj sahrana, a samo za poslednja dva meseca 2020. koji su bili rekordni od kada Novo groblju Valjevu postoji, radnici Vidraka iskopali su 145 grobnih mesta što je u odnosu na 2019, kada je bilo 70 sahrana, više nego duplo. Veselinović naglašava da i pored toga uspevaju da obave posao, ali bez bar još 4 nova zaposlena radnika i ukoliko se ovaj negativan trend sahranjivanja nastavi, biće sve teže.

Zvanični podaci kažu i to da je u odnosu na pretprošlu godinu kada je na grobljima kojima upravlja Vidrak sahranjeno 600 osoba, u 2020. taj broj je bio 703, dakle na godišnjem nuivou, 103 ukopa više.

"Jedini način i način da ova radne jedinica redovno obavlja sahrane, praktično dan za danom, kako propisi nalažu, svakako je povećanje broja zaposlenih“, slaže se sa Veselinovićem, v.d. direkotrka JKP Vidrak, Ksenija Badem Nenadović i dodaje da 5 izvršilaca koji sada obavljaju poslove sahranjivanja nije dovoljan. Zbog toga su u Vidraku nadležnom ministarstvu podneli zahtev da im se omogući stalno zaposlenje za jedan broj novih ljudi. Odgovor očekujuju krajem ovog meseca ili početkom februara, kaže Badem Nenadović

Javno komunalno preduzeće Vidrak, preko radne jedinice Groblje, upravlja, održava, i obavlja sahrane na ukupno šest groblja, Novom groblju, Gračanskom, u Poparama, Goriću, Boričevcu i Kličevcu.

Podeli članak na društvene mreže