“S obzirom da sam ja glavni krivac za donošenje Zakona o borcu, a njegova primena kasni, osetio sam moralnu obavezu da kažem šta se dešava", rekao je na konferenciji za novinare predsednik UBR Valjevo Ljubomir Bradić.

Izabrano je par komisija koje će doneti pojedinačne akte i na tome se stalo. Održan je samo jedan sastanak u Beogradu. Neke komisije su završile sa radom, a neke nisu. Bez tih pojedinačnih akata, Zakon se ne može sprovoditi, a on stupa na snagu 1. januara 2021. godine. Nije izvršena kategorizacija boraca, a ni njihov popis. Ne znamo koliko boraca ima. Neće moći da se primene mnoge stavke tog zakona, kao što je dobijanje boračke legitimacije, dobijanje zdravstvene legitimacije, uniforme, uvećanje penzijskog staža, pravo na primanja, prioritet prilikom zapošljavanja, naknada pogrebnih troškova, vraćanje invalidnine za porodice palih boraca i ratnih vojnih invalida, izmena načina obračuna invalidnine itd.

Mi znamo da pojedini borci pune 65 godina i da neće moći da ostvare taj borački dodatak koji je predviđen ovim zakonom. Šta će se raditi u narednom periodu i kako će se to sve završiti za tri meseca, nije jasno, kaže Bradić. Baza podataka i način ostvarivanja statusa borca, takođe je nejasno. U valjevskom udruženju nisu zadovoljni predlogom boraca krajišnika da legitimacije boraca treba da budu zlatne, srebrne i bronzane boje, zbog čega je prekinut sastanak te radne grupe. Valjevski borci smatraju da one treba da budu iste za sve. Lečenje boraca u Beogradu je takođe otežano, ali Udruženje ne može da odlučuje o tome. Pomažu koliko mogu, jer je to veliki problem za sve one koji su bolesni. Bradić je pomenuo i nevolje boraca sa MTS-om jer se mnogima isključuju telefoni, iako su, kako tvrde platili račune. Nezadovoljni su i načinom gradnje i prodaje novih stanova. Tvrde da je situacija haotična, ali da niko od nadležnih gradskih i republičkih organa ne reaguje na to. Bradić se osvrnuo i na problem borca Gojka Arsenovića, koji već četiri godine živi bez struje sa sedmočlanom porodicom. On je proveo na ratištu 38 meseci, ima dosta zdravstvenih problema, ali se na njegove nevolje predočene i EPS-u i republičkim organima niko ne osvrće. Na osnovu prve žalbe, on je oslobođen plaćanja od 99.450 dinara.

Potom je usledlo novo traženje EPS-a od 350.000 dinara. Znači, isti događaj, isti pravni osnov, isti vremenski period, isti čovek tužen... Ako je već jedna doneta u korist Gojka Arsenovića, kakvu sada presudu iz EPS-a očekuju. Ne bi bilo logično da po svim tim osnovama ,sud drugačije sudi, rekao je Bradić.

Bradić smatra da je to sramota za državu, a Gojko Arsenović pojašnjava kako je došlo do situacije u kojoj se našao:

Brojilo je bilo neispravno. Pokazivalo je 3.000 kilovata za noć, što naravno nije moguće. Nakon više odlazaka u EDB i EPS, došli su iz Beograda i skinuli brojilo. Nakon provere koja je trajala 14 meseci , potvrđena je njegova neispravnost, ali se od traženja isplata računa nije odustalo , pa su mi presekli dotok struje. Žalio sam se svima, od gradonačelnika bivšeg do ministra Đorđevića. Svi su obećavali, ali ništa nije učinjeno. Udruženje mi je dalo agregat, ali on previše troši i koristimo ga samo kada moramo. Ja više ne mogu da izdržom i ne znam šta da preduzmem. I advokati su mi rekli da su sa EPS-om svi izgubili sporove. Šta hoće, da me ubiju? Nije mi jasno i da su me svi toliko lagali, kazao je Gojko Arsenović.

Podeli članak na društvene mreže