Na trećoj sedenici Gradske vlade, većnici su razmatrali tri tačke dnevnog reda. Najpre je bilo reči o predlogu odluke o izmenama i dopuni odluke o građevinskom zemljištu. Radi se o tome da je Zakonom o izgradnji data mogućnost lokalnim samoupravama da same urede postupak, uslove, način i program otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini.

To znači da se u slučajevima kada je investitor izgradnje objekata od značaja za grad, javnom preduzeću čiji je osnivač Republika Srbija, omogući uspostavljanje prava službenosti na nepokretnosti u javnoj svojini, bez naknade. To se isključivo odnosi na ostvarenje projekata koji su u ekonomskom interesu grada i koji doprinose unapređenju lokalnog ekonomskog razvoja Valjeva, a u cilju poboljšanja uslova života i građana i infratsrukture. Za sprovođenje ove odluke nije potrebno obezbediti dodatna sredstva u budžetu grada.

Potom je pred većnicima bila odluka o davanju na upravljanje i održavanje nedavno postavljene kanalizacije otpadnih voda u naselju Bair, valjevskom vodovodu. To je kratko obrazložio direktor Valjevskog vodovda:

Pred članovima veća se praktično nalazi model ugovora koji će prvoovlašćeni predstavnici grada Valjeva i JKP „Vodovod“ potpisati nakon izvršene primopredaje. Po donošenju odluke, imamo rok od 30 dana da izvršimo primopredaju, a nakon toga počinje da teče rok u kome naši sugrađani koji se nalaze na tom području koje je pokriveno kanalizacionom mrežom, imaju rok od 60 dana da podnesu zahtev za priključenje, rekao je Đorđe Milanović, direktor JKP Vodovod Valjevo.

Zbog posebnih uslova i preporuke republičkog kriznog štaba tokom trajanja pandemije korona virusa, otkazani su mnogi programi, pa i oni iz delokruga poslovanja preduzeća Agrorazvoj Valjevske doline. Zbog toga će deo sredstava koji se odnose na finansije predviđene za održavanje Ovčarske izložbe, odlaska pojoprivednika na Sajam poljoprivede u Novi Sad, kao i studijsko putovanje 40 mladih poljoprivednika u inostranstvo, biti preusmerena na druge pozicije:

Do izmene programa dolazi zbog usklađivanja sa rebalansom budžeta i uputstvom koje je dato da bi se prihodi i rashodi uskladili sa prilivom i punjenjem budžeta grada Valjeva. Prihodi se smanjuju za 2,5 miliona dinara, a u istom iznosu smanjuju se i troškovi i to iz programa podsticaja poljoprivredi i ruralnom razvoju, sa pozicija koje neće biti realizovane zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa. Neće biti odlaska na Sajam poljoprivrede u Novom Sadu, neće se realizovati Ovčarska izložba u Pričeviću. Imali smo praksu prethodnih godina da 40 mladih poljoprivrednika ide u inostranstvo na studijsko putovanje, što će zbog ovih uslova biti otkazano. Ukupni prihodi bili su planirani u iznosu od 60 miliona dinara, a sada će biti na nivou od 57 miliona i 500 hiljada dinara. Što se ostalih operativnih troškova poslovanja tiče, ostaju nepromenjeni, kaže direktor preduzeća „Agrorazvoj - valjevske doline“ doo Bojan Bošković.

Bošković je zamolio da se u narednom periodu, ukoliko se stvore uslovi, ta sredstva vrate i ako je moguće i dodaju na program, jer postoji dosta veći broj zahteva za podsticaje nego što je raspoloživih sredstava.

Članovi gradskog veća danas su bez dodatnih pitanja, jednoglasno prihvatili sve tri tačke dnevnog reda koje su se našle pred njima.

 

 

 

Podeli članak na društvene mreže