Završeni su sedmi Valjevski filmski susreti koji su ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacije organizovani u onlajn formatu. Prikazano je 13 filmova mladih autora.

Ove godine, pored nagrada Slobodan Golubović Leman i „Mladi autor“, dodeljena je i nagrada „specijalno priznanje“. Žiri u sastavu Marija Stojnić, Vladimir Petrović i Tomislav Đurinec nagradu „Leman“ dodelio je filmu „Poslednja slika o ocu“ Stefana Đorđevića.

Film koji je svojom suptilnošću, snagom, zrelošću i nenametljivom režijom se izdvojio kao apsolutni pobednik je film „Poslednja slika o ocu“ Stefana Đorđevića. Jedna duboko emotivna priča o odnosu oca i sina. Priča o preranom rastanku i suočavanju sa smrću. Ovaj film nam postavlja važna pitanja o konačnosti i nasleđu koje ostavljamo svojoj deci, ali isto tako povlači i jedno dublje sociološko pitanje brige zajednice o pojedincu u najtežem trenutku kada je prepušten samom sebi. Zaista snažan i iskren film. Stefanu želimo još puno uspeha sa ovim filmom, kao i sa budućim ostvarenjima, kaže Vladimir Petrović, predstavnik Žirija za nagradu „Leman“.

O nagradi „Mladi autor“ odlučivali su reditelj Zoran Đorđević i fotografi i snimatelji Dušan Đorđić i Nenad Stevanović. Ona je pripala najboljem scenaristi Lidiji Mojsovskoj, autorki filma „Nagrada“.

Upravo fenomen spajanja i povezivanja je bio inspiracija ovogodišnje nagrade koja ove godine dolazi od nas trojice koji već decenijama živimo i stvaramo daleko, na drugim kontinentima. Ovogodišnji pobednik dokazuje naše dugogodišnje uverenje da ako postoji dramaturška univerzalnost, to je onda priča koja povezuje ljude, a ne ona koja ih deli. Na ovom svetu već postoji toliko podela. Emocije spajaju ljude. Bol je za svakoga od nas na planeti isti. On kao patnja i ljubav povezuje. Ovogodišnji dobitnik nagrade upravo govori taj univerzalan jezik ljubavi, plemenitosti i najčistijih emocija. On prevazilazi sve podele, kaže reditelj Zoran Đorđević.

Lidija Mojsovska je takođe i dobitnica „specijalnog priznanja“, koje se ove godine prvi put dodeljuje.

Ona nam je donela jednu dobro poznatu, ali često puta prećutanu priču sa ovih prostora. Na autentičan i jako dirljiv način, sa fantastičnom preciznošću, prenela nam je snažnu poruku, rekao je Vladimir Petrović.

U okviru revijalnog program prikazano je pet filmova – „Govori da bih te video“ Marije Stojnić, „Sumrak u bečkom haustoru“ Mladena Đorđevića, „Otac“ Srdana Golubovića, „Kada sam kod kuće“ Ivane Todorović i „A sad se spušta veče“ Maje Novaković. U okviru pratećeg programa, prvi put su bile realizovane i dve PROREZ tribine: Aktivizam i film: Filmovi koji su pokretali ljude i Mladi umetnici u borbi za novi prostor: Muzički spotovi. Festival je organizovao VAKUM u saradnji sa platformom Cinesseum, a podržali su ga Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Valjevo.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment