Nakon upisa na fakultete, ove godine se može zaključiti da je najveće interesovanje vladalo za upis na psihologiju. Istraživanja ukazuju da je više od šest maturanata konkurisalo za jedno mesto na tom smeru na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Mladi Valjevac Mateja Manojlović je pre tri godine upisao psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i kaže da su im profesori predočavali da je ta oblast bila uvek interesantna, ali da je očigledno da u poslednje vreme i zbog nekih trendova na tržištu rada, ona postaje još popularnija.

Ono što bi moglo da bude vrlo interesantno, verovatno jeste oblast ljudskih resursa, koja je sve zastupljenija u svim korporativnim, internacionalnim, a sve češće i u našim domaćim kompanijama, gde je potreba za psiholozima sve veća, zbog organizacije rada, prilagođavanja uslova rada kandidatima i zaposlenima i obrnuto. Pored toga, interesovanje za kliničku psihologiju takođe raste, ali i za još dva usmerenja, pedagošku i eksperimentalnu. Čini se da je psihologija rada, odnosno ljudskih resursa, primamljivija studentima.

Ono što je mene privuklo najviše, u početku svakako jeste bio eksperimentalni rad. Međutim nisam znao u kom smeru će to tačno ići, a kako su moje studije tekle, čini mi se da ostajem na tom svom istraživačko-eksperimentalnom kursu. Ne bih rekao da je taj smer mnogo popularan. Više verujem da se ljudi za psihologiju odlučuju zbog primenjenih grana, kao što su rad u ljudskim resursima kompanija i klinika, kaže Mateja.

Mateja Manojlović dodaje i da su se oni koji su se opredelili za studije psihologije već priliko priprema za prijemni uverili da to nije nauka koja nudi instant rešenja, da se ne bavi samo ličnošću i socijalnim aspektima života, već i različitim oblicima kognicije i zato je dobro da se na vreme oslobode te predrasude.

Analiza sajta Najstudent je uočila da je u proteklih godinu dana na ssjtu Poslovi.Infostud objavljeno ukupno 563 oglasa vezanih za psihologiju, a najtraženije pozicije su bile vezane za HR i konkretno zanimanje psiholog. Na drugom mestu po interesovanju je bila medicina, koju prate i ostale srodne nauke, stomatologija i farmacija, kaže se u tom izveštaju. U tom slučaju ponuda poslova, nije bila u skladu sa interesovanjem studenata. Na fakultetima gde je IT primarna oblast, tu je na preko 5.000 slobodnih mesta konkurisalo više od 8.000 maturanata. Ovde su interesovanja svršenih srednjoškolaca usklađena sa potrebama tržišta, jer su ta radna mesta tražena. Takođe je bilo primetno i povećano interesovanje za arhitekturu i građevinarstvo, za mašinstvo, političke nauke, žurnalistiku, ali i strane jezike. Primetan je pad interesovanja za ekonomiju, gde ima ponuda za posao, i pravo , gde je ponuda za zaposlenje u prethodnoj bila 2,5% od raspisanih oglasa.

Podeli članak na društvene mreže