Od 15. marta kada je uvedeno vanredno stanje zbog epidemije korona virusa, prekinute su predizborne aktivnosti. Strankama je od 11. maja dozvoljeno da nastave kampanju za parlamentarne izbore zakazane za 21. jun.

U Narodnom bloku kažu da su se kao grupacija ponašali korektno u prethodnom periodu.

Otvoreno ćemo reći, o ovoj vlasti možemo reći mnogo toga lošeg – neorganizovanost, nekompetentnost, nesposobnost. Mi smo vrlo dobro prošli i možemo dati prelaznu ocenu za reakciju vlasti na epidemiju, kaže predsednik Udruženja građana „Pobeda“ Dragoljub Krstić.

Krstić naglašava da je vreme da se neke stvari, kako je rekao, iznesu na čistac, jer je u tom haosu bilo svačega što ne treba.

Očigledno je da je Srbija bila u ozbiljnom problemu u odnosu na Balkan, jer imamo vlast koja je čini se jedva dočekala ovakvu situaciju da istrenira represiju nad sopstvenim građanima, dodaje on.

Krstić kaže da su mere koje je država uvela generalno prihvatljive, izuzev nekoliko krupnih izuzetaka, koji su, kako kaže nezapamćeni u svetu. To se najpre odnosi na totalni karantin vikendom, pa čak i u trajanju od tri dana, što je, tvrdi Krstić teror i za to neko mora da odgovara. Izdvaja i potpuno zatvaranje penzionera. Krstić dodaje da je većina starijih od 65 godina radno aktivna i da stručnjaci i Vlada treba da odgovaraju, jer je ta mera dovela do ozbiljnih posledica u toj populaciji. Navodi i da ni jedna ustanova ni institucija nema planove za vanredno stanje.

Cela Evropa nam se smejala šta smo doživeli. Zamislite da vas neko zatvori tri dana bez ikakvog razloga. U čemu se razlikuje subota od četvrtka? Ni u čemu. Prihvatljivo je zabranjeno kretanje od šest popodne do narednog jutra, ali ni toga nigde drugde nema. Za to neko mora da odgovara. Činjenica je da je virus koji je nepoznat Svetskoj zdravstvenoj organizaciji nalagao oprez i građani su se u 99 odsto slučajeva krajnje disciplinovano ponašali, ali nas je Vlada terorisala kao da smo maloumni, što govori o neozbiljnosti i skrivenim namerama ove vlasti da neke svoje stvari sprovede, kaže Dragoljub Krstić.

Vlast se ponašala nekorektno prema poljoprivrednicima, ističe Radovan Vlajković iz Nove Srbije i njegova preporuka je da oni koji su prekršili neke od mera, a pritom su samo obavljali poslove u svojim posedima, budu oslobođeni odgovornosti, prekršajne ili krivične prijave.

Prilikom obraćanja medijima, u Narodnom bloku su se osvrnuli i na rad ZZJZ, koji je smatraju, trebao da ima glavnu koordinaciju u okrugu, a zatvoren je 17. marta zbog deset zaposlenih koji su bili zaraženi.

Podeli članak na društvene mreže