“Više puta sam postavila pitanje Nadzornom odboru i direktoru “Krušika za koliko radnika neće biti produžen Ugovor o radu i nisam dobila precizan odgovor”, rekla je predsednica ASNS-a Ranka Savić novinarima nakon posete HK “Krušik”:

Njihov odgovor je bio da sve zavisi od realizacije ugovora, obima posla, ali i od situacije sa korona virusom. Rečeno mi je i da će to biti minimalan broj radnika. Ako je do sada to bilo 85 radnika, mislim da onda to neće biti više od tog broja. Dakle, decidno su mi rekli da neće biti masovnog otpuštanja radnika, da su svesni šta znači Krušik za Valjevo. Tražili smo uvođenje preciznih kriterijuma za raskidanje ugovora. Normalno je da se tu računa previše odsustvovanja s posla i nerad, ali i vreme zapošljavanja. Oni koji su poslednji došli moraju prvi i da odu, jer je potpuno jasno da se radi o partijskim prijemima, radnicima koji su preko SNS-a došli u Krušik, rekla je Ranka Savić.

Ranka Savić je rekla i da je dobila informaciju da su sklopljeni poslovni ugovori do kraja godine vredni 57 miliona dolara, ali i da imaju još nerealizovanih ugovora sa robom koja stoji u magacinima zbog trenutne nemogućnosti transporta izvoza te robe i da ukoliko dođe do smirivanja zdravstvene situacije, “Krušik” “relativno” neće biti u problemu:

Na moje pitanje kako se obezbeđuju plate, rečeno mi je iz sopstvenih izvora, bez uzimanja kredita. Predsednik države je održao obećanje i isplaćena im je pomoć od milijardu dinara na osnovu čega je smanjen dug prema dobavljačima. Rečeno je i da planiraju smanjenje regresa, toplog obroka, uz povećanje cene boda, kako bi se rad nagrađivao. Mi smo odgovorili da nismo za to, ali da čekamo njihov konkretan predlog kako bi se sindikat izjasnio o tome, kazala je Ranka Savić.

Na novinarsko pitanje da li su pominjali Aleksandra Obradovića, Ranka Savić je odgovorila potvrdno:

Ja mislim da sam jedni predsednik sindikata koji već drugi put jasno postavlja to pitanje, jer gledam Aleksandra Obradovića kao i svakog drugog radnika. On van svih zakonskih propisa prima 18.000 dinara, za šta sam tražila decidno pojašnjenje te situacije, jer je suspendovan bez pokretanja krivičnog postupka. Ja razumem da poslodavac ne želi Obradovića u “Krušiku”, ali onda treba da mu isplaćuje punu zaradu, dok se ne pokrene krivični postupak ili ne donese neka presuda u vezi sa Aleksandrom Obradovićem- istakla je predsednica ASNS-a.

Odgovoreno joj je da se čeka tužilaštvo, bez preciznijeg detaljisanja. Što se tiče celokupne situacije u Krušiku,kaže da je mirnija po završetku posete, jer je rečeno da neće biti masovnog otpuštanja. Nada se da će to biti zaista tako. Kaže i da je dobila čvrsto obećanje da će do Nove godine posao za stalno dobiti još 150 radnika gledajući prvenstveno one koji su tu preko 10 godina. Razgovoru u “Krušiku” prisustvovali su samo predstavnici ASNS-a, bez drugih sindikalaca.

 

Podeli članak na društvene mreže