Ustanove kulture u Valjevu rade smanjenim intenzitetom. Njihovo delovanje je pored ograničenja pandemijom korona virusa, uskraćeno i smanjenjem finasijskih sredstava koja im se dodeljuju.

O tome je govorio i Miloš Smiljanić - Žuća , v.d. direktora Centra za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević” na poslednjoj sednici Gradskog veća.

Pokušavamo na sve moguće načine da što više sekcija radi. Istakao bih da folklorni ansambl “Abrašević” ima poziv za učešće na festivalu u Belgiji, u drugoj polovini juna, pod pokroviteljstvom Svetske folklorne federacije. Hor ima poziv za gostovanje u Ohridu, ali sve zavisi od epidemiološke situacije. Želeo bih da kažem da ustanova ima jednog zaposlenog i da nam je veliki problem što nemamo garderobera, jer preko hiljadu kostima, održavaju sami amateri. Što se tiče budžeta, on je ove godine 7,5 miliona dinara što je za preko 30% manje nego 2020.godine, rekao je Smiljanić.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ksenija Stevanović je naglasila, da je osnovni uzrok njihovog smanjivanja obima rada nedostatak kadra:

Zavod trenutno ima 10 zaposlenih, od toga samo pet konzervatora koji zapravo rade najveći broj delatnosti. Čini se da su nastupila bolja vremena što se tiče zapošljavanja, pa se nadamo da ćemo u ovoj godini uspeti da uposlimo etnologa, jer imamo saradnicu koja već niz godina radi i ima položen konzervatorski ispit. Takođe, treba reći I da će Zavod ove godine konkurisati sa 14 projekata za realizaciju, sanaciju i rekonstrukciju spomenika kulture, od čega je pet na području Valjeva, kao i sa 40-tak predloga za nove spomenike kulture, istakla je Ksenija Stevanović.

Ksenija Stevanović se nada da će uspeti da završe rekonstrukciju stare železničke stanice, ali i drugih, kako je rekla “osetljivih” spomenika kulture koje bi trebalo sanirati. Od grada Valjeva dobijaju 16 miliona dinara, imaju svojih šest miliona, a još uvek ne znaju koliko će sredstava dobiti na konkursima na kojima su prijavili projekte. Nadaju se da će na njima uspeti da dobiju, kao i prethodnih godina, bar koliko i od grada.

 

Podeli članak na društvene mreže