Divlje svinje ponovo su se pojavile u valjevskom kraju kao nezvani gosti i prete da unište ratarske kulture. U selima oko Kamenice više domaćina se bori sa ovim problemom.

Do sada, kažu ne pamte da je bilo najezde divljih svinja u njihovom kraju. Kako za Televiziju Valjevo Plus priča jedan od meštana, pojavile su se pre nekoliko dana i već su „obavile“ veliki deo posla.

Šteta je velika. Kukuruz je prešao fazu zelenjka. Parcela je dva hektara, a one su dosta toga uništile. Sada možemo samo da zapalimo ovo. Ranije ih u našem kraju nije bilo. Ove godine su štetu napravile i kod još nekoliko komšija.

Prema njegovoj proceni uništeno je oko dvadeset ari tog useva. Sada im preostaje samo da pokušaju da nešto iskoriste za pravljenje silaže, ali kako je kukuruz već počeo da truli, klip su pojele, uništeno je ono što je valjalo. Planirali su da kukuruz sa ove parcele bude za branje, a deo okolo se spremao za silažu. Kako sada izgleda, divlje svinje su njivu već pripremile za branje, kaže u šali Lazarević.

On kaže i da se obraćao tamošnjem lovačkom društvu, i pita se ko je nadležan, jer su i on i komšije kontaktirali više „nadležnih“ koji ih upućuju na neki naredni kontakt.

Lovočuvar mi kaže da to nisu njihove svinje, a ja se pitam čije su? Neko mora da nadoknadi ovu štetu. Ovo je gotova hrana koja je bačena na zemlju. Prijavio sam i lovačkom udruženju, dodaje on.

Lazarevići su među retkim mladim ljudima koji su odlučili da ostanu na imanju i bave se poljoprivredom. Posledice samo do sada pričinjene štete u velikoj meri će se tek osetiti, jer su ovi usevi godišnja hrana za njihove životinje.

Imamo dosta stoke. Na imanju je pet krava, 80 ovaca, osam, devet krmača, oko 200 životinja ukupno. Uništeno je sigurno 1,5 tona suvog kukuruza, a to je šteta od oko 30 hiljada, što nije malo. Kada bi se bar na ovom završilo, bilo bi dobro. Čovek više ne zna da li da radi ili ne, pita se na kraju naš sagovornik.

Kontaktirali smo i predstavnike lovačkog udruženja. U valjevskom kraju postoje dva. Kako kažu, divljač je u ekspanziji i poslednjih godina štete nisu retka pojava. Deo šteta snosi osiguranje, a vlasnici su dužni da preduzmu mere zaštite.

Podeli članak na društvene mreže