Pripadnici Drugog centra za obuku Valjevo prigodnim programom i polaganjem venaca na spomen obeležje poginulim pripadnicima jedinice obeležili su 15. oktobar, Dan jedinice u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“.

Drugi centar za obuku nastavlja tradiciju Petog pešadijskog puka i Drinske divizije i upravo zbog toga je ovaj datum značajan, kaže komandant Drugog centra za obuku Valjevo potpukovnik Saša Stojiljković.

Tog 15. oktobra oslobodilačke trupe vojske Kraljevine Srbije, Druga armija, pod komandom slavnog vojvode Stepe Stepanovića ušla je u Valjevo i oslobodila grad. Nakon toga usledilo je oslobađanje i drugih krajeva naše zemlje, podsetio je komandant Drugog centra za obuku Valjevo potpukovnik Saša Stojiljković.

Potpukovnik Stojiljković ističe da Vojska Srbije i jedinica Drugog centra za obuku na ovom delu prostora imaju veoma značajnu ulogu.

Vojska Srbije ima tri misije. Pored onog što se spremamo za odbranu otadžbine, što nam je osnovni zadatak, mi imamo i zadatke iz treće misije. Najznačajnija na ovom prostoru poslednjih godina je treća misija i koliko sam čuo od svog prethodnika, pukovnika Zorana Smiljanića, Vojska Srbije, odnosno Drugi centar je značajno doprineo u pomoći narodu, posebno u ovim katastrofalnim dešavanjima vezanim za vremenske nepogode u Kolubarskom okrugu. Svakako da ćemo i unarednom periodu nastaviti taj odnos. Mi smo sa gradom i lokalnim relevantnim faktorima uspostavili odličnu saradnju i nadam se da ćemo je i dalje imati. Potrudiću se da negujem takvu saradnju i grad Valjevo i Kolubarski okrug može da se osloni i da računa na Drugi centar za obuku, dodaje potpukovnik Stojiljković.

On je nedavno dužnost komandanta Drugog centra za obuku, ujedno i garnizona Valjevo primio od pukovnika Zorana Smiljanića.

Ponosan sam i zahvalan svojim pretpostavljenim starešinama, oficirima i nadređenima koji su prepoznali mene kao nekog ko može da bude komandant u ovom Centru. Ponosno sam primio dužnost. Dužnost je teška, ne očekujem da će biti lako. Obaveze koje izvršava ova Jedinica su jako velike i spremam se da uđem u klinč sa svim problemima i otvoren sam za saradnju i pomoć civilnom stanovništvu u Kolubarskom okrugu, naglasio je potpukovnik Stojiljković.

Podeli članak na društvene mreže