U prvom pilotiranju opšte mature koje je održano 28. 29. i 30. oktobra sa područja Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug učestvovali su jedna gimnazija i dva gimnazijaska odeljenja i šest srednjih škola.

Prema rečima načelnice Školske uprave dr Zorice Jocić, prvim pilotiranjem proveravan je kvalitet ispitnih zadataka i deo procedura koje koji je primenjen ili će u budućnosti biti primenjen.

Ono što su bile procedure to je da su deca dobijala zadatke iz predmeta kao za završni ispit za osnovnu školu-maternji jezik, matematika, a za treći dan su mogli da biraju jedan od pet predmeta (istorija, geografija, biologija, fizika, hemija). Dakle, probalo se na opšte obrazovnim predmetima. Ono što su dobrobiti opšte mature, to je kao kod male mature, pre svega se podiže kvalitet obrazovanja, ujednačen je pristup svemu, jer svi rade iste zadatke, svi rade u isto vreme i proces je transparentan. Učenicima će to omogućiti i upis na više različitih fakulteta, kaže dr Zorica Jocić.

U maju 2021. godine biće još jedno pilotiranje, u martu 2022. godine radiće se prva probna opšta matura i u junu 2022. godine radiće se opšta matura.

U Ministarstvu je održan sastanak vezan za sprovođenje završnog ispita za osmake. Nikada ranije se nije počelo sa pripremama, ali kako načelnica Školske uprave kaže, zbog aktuelne epidemiološke situacije procedure se na vreme pripremaju.

Ministarstvo je iznelo mogućnost da se umesto jednog, formira osam skening centara, među njima i Valjevo, a predloženo je da to bude u prostorijama Valjevske gimnazije.

Mi ćemo skenirati radove učenika iz oba okruga. Ima ukupno oko 4.200 učenika osmog razreda. Predložili smo Ministarstvu da naš skening centar bude u Valjevskoj gimnaziji, zato što, pre svega imaju sve uslove, AMRES mrežu, maksimalnu brzinu protoka interneta, izdvojen prostor. Biće obezbeđen profesionalni video nadzor, gde će se sve snimati 24 sata neprekidno. Policija će prisustvovati sva tri dana polaganja završnog ispita, pojašnjava načelnica Školske uprave.

Ona dodaje da opremanje skening centra, pored ovih početnih uslova podrazumeva i opremanje skenerima maksimalnih radnih performansi koje će se sprovoditi od 1. do 15. marta.

Dobićemo dva skenera, jedan za Kolubarski i jedan za Mačvanski okrug. Dobićemo i određen broj računara, čitače za bar kodove i svu ostalu opremu koja nam je potrebna. Zamolićemo grad Valjevo da pomogne u poboljšanju video nadzora, koji već postoji, ali potrebne su poboljšane karakteristike, kaže dr Zorica Jocić.

Probni završni ispit biće 26. i 27. marta, a završni 23, 24. i 25. juna. Prilikom probnog završnog ispita pilotiraće se skening centar, najavljuje dr Zorica Jocić. Kako je rekla, već su počele pripreme za plan upisa za buduće srednjoškolce.

Podeli članak na društvene mreže