Na dan 22. maj kada je smrtno stradao vešanjem 1942. godine narodni heroj Stjepan Filipović, pred brojnim građanima Valjeva okupljenim na platou današnjeg CZK Valjevo, podignutim pesnicama u vis izgovorio je rečenicu „Smrt fašizmu sloboda narodu“.

Ove godine polaganjem cveća i venaca počast su mu odali predsednik gradskog odbora SUBNOR-a i predstavnik udruge antifašista Buzet iz Istre. Ovom prilikom podsetili su na da je Stjepan Filipović odrastao u Opuzenu u Hrvatskoj, u Mostaru završio električarski i bravarski zanat, nakon čega se pridružio radničkom pokretu.

Stjepan Filipović borio se na našim padinama, bio je u Loznici i u Krupnju prilikom oslobađanja, kasnije je imenovan za komadanta Tamnavskog bataljona. Krajem 1941.uhapšen je u blizini Loznice odakle je prebačen u logor u Šapcu, pa u štab Gestapo-a u Beogradu gde je bio mučen.Kako to mučenje nije imalo efekta, iskusni oficir Gestapo-a izjavio je tada da je to „nemoguć slučaj“, te je dovezen u Valjevo gde je i 22.maja 1942. godine obešen, rekao je Rajko Milinković predsednik SUBNORA-a.

U valjevskom SUBNOR-u postoji i omladinska sekcija .“Valjevski partizanski odred“ prvi je formiran 25.juna 1941.godine.Imamo sekciju omladine kojoj prenosimo ono sto radimo da bi nastavili posle nas - istakao je predsednik ovog udruženja.

Zivota Simić poreklom je iz Ljubovije, srednju školu završio je u Valjevu, a život ga je odveo u Istru gde već godinama zivi i gde se pridružio udruzenju antifašista:

Antifašistički pokret iz Buzeta broji 740 članova, od čega je oko 30 procenata mladje populacije. U avgustu je u planu posetaValjevu članova ovog udruženja u saradnji sa valjevskim aktivistom Slavenom Batoćaninim - najavio je Života Simić jedan od prisutnih predstavnika udruženja iz Istre.

 

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment