Zavod za javno zdravlje Valjevo je sa partnerima Domom zdravlja, Patronažnom službom, Crvenim krstom i Medicinskom školom u prostorijama Muzeja zavičajnih pisaca obeležio Svetski dan hrane.

Sa ovog događaja šalju poruku koliko je značajna pravilna ishrana u životu svakog pojedinca. U lokalnoj zajednici svi zajedno možemo razviti svest i mogućnost kako čovek treba da se hrani i kako treba da održava zdrave stilove života, istakla je nutricionista Snežana Marinković.

Akcija se obeležava tako što je ceo oktobar posvećen pravilnoj ishrani i konkurs je krenuo od ZZJZ Valjevo, gde deca mogu slobodno da crtaju i pišu i da se radovi pošalju u ZZJZ do 25. oktobra. Predškolska ustanova “Milica Nožica” je sa svojim vaspitačima i saradnicima na preventivi radila na temu pravilne ishrane i ti radovi su izloženi kako bi poslali poruku koliko je značajna pravilna ishrana i u najranijem detinjstvu, a i u najkasnijoj staračkoj dobi. Prošle godine su naša deca, pre svega iz OŠ “Mile Dubljević” iz Lajkovca odnela prve tri nagrade, što govori o našem dugogodišnjem radu, dobroj organizaciji u sistemu mreža između ZZJZ i drugih ustanova, rekla je Snežana Marinković.

U pripremi izložbe učestvovali su i učenici valjevske medicinske škole. Radovi su najpre predstavljeni u školi, zatim deo u Muzeju zavičajnih pisaca, u gradskoj biblioteci i u ZZJZ.

Veoma je važno da se održi kontinuitet aktivnosti koje apostrofiraju značaj zdrave hrane u svim uzrastima života, rekao je Aleksandar Tomić iz Crvenog krsta Valjevo. Oni su, pored radova učenika osnovnih I srednjih škola izložili i one koji iskazuju značaj ishrane svih ljudi, posebno korisnika narodne kuhinje. Prema njegovim rečima, u 77 gradova u Srbiji realizuje se 33.500 obroka dnevno za ljude koji su u stanju socijalne potrebe.

Grad Valjevo ima program narodne kuhinje, koji realizuje Crveni krst dugi niz godina i koji izbacuje oko 2.500 obroka nedeljno, što znači da se na mesečnom nivou obroci dostave na četiri punkta za deset do dvanaest hiljada građana. Naša slika se uklapa u sliku cele Srbije, gde su trećina korisnika deca. To je ono zbog čega smo mi danas ovde sa kolegama, svi zajedno govorimo o značaju ishrane. Veoma je značajno da neko posredstvom Crvenog krsta dobije makar jedan kuvani obrok dnevno. To možda deluje kao nedovoljno, ali u svakom slučaju značiće nekom zdravijem razvoju te dece koja bukvalno nemaju ništa i taj program ćemo nastaviti u saradnji sa gradom Valjevom i kroz ostale preventivne aktivnosti pokušaćemo da insistiramo na tome da je zdrava ishrana jedan od uslova zdravijeg, aktivnijeg I bezbednijeg društva, istakao je Aleksandar Tomić.

U fokusu rada patronažne službe Doma zdravlja nisu samo patronažne posete kroz koje se može sagledati koliko porodica kao jedinka poštuje sve preporuke pravilne ishrane. Rad patronaže podrazumeva i obilazak ustanova u kojima se pripremaju obroci za najmlađe. U Predškolskoj ustanovi, kaže Vesna Pavlović, organizacija obroka je na zavidnom nivou. Poštuju sve mere i higijene i dezinfekcije i obroci su raznovrsni.

U osnovnim i srednjim školama organizovana je nastava u sklopu koje imaju veliki odmori, ali se i dalje po lošoj navici sprovode glavni obroci. Mali broj učenika sprovede obrok pre polaska u školu i užine za koje treba da ponesu pripremljeno i oprano voće, to ne čine. Najčešće se učenici opredeljuju za kupovinu hrane u pekarama i objektima brze hrane, prethodno manipulišu novcem i mobilnim telefonima, koji su prljavi. To je nešto na šta apelujemo i povodom dana hrane i zbog epidemiološke situacije, kaže Vesna Pavlović, glavna sestra Službe polivalentne patronaže Doma zdravlja Valjevo.

Organizacija za hranu i poljoprivredu obeležava svake godine 16. oktobar – Svetski dan hrane, dan kada je ova organizacija i osnovana 1945. godine. U Srbiji se 16. oktobar – Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Ove godine Svetski dan hrane, obeležava se pod sloganom: „Gaji, hrani, podržavaj. Svi zajedno. Naše akcije naša su budućnost” sa fokusom na jačanje prehrambenih sistema i smanjenje broja gladnih u svetu.

Podeli članak na društvene mreže