Preletom dva MIG-a 29 iznad Valjeva i spomen obeležja pilotu Milenku Pavloviću koji je herojski poginuo uzletevši u susret NATO avionima tokom bombardovanja Srbije i Jugoslavije 1999.godine, počelo je obeležavanje 22 godišnjice od tog događaja na nebu iznad Valjeva.

Pomen su služili sveštenici eparhije valjevske, a cveće i vence položili su članovi porodice, predstavnici Ministarstva odbrane i Komande protiv vazdušne odbrane, valjevskog garnizona, Ministarstva unutrašnjih poslova PU Valjevo, grada Valjeva, opštine Osečina, SUBNOR-a i građani Valjeva, poštovaoci njegovog dela. Supruga Milenka Pavlovića Slavica i sinovi Srđan i Nemanja svake godine prisustvuju obeležavanju pogibije njihovog oca:

Veliki je ponos i čast vaskrsavati postojanje i smisao stradanja svih naših junaka iz raznih ratova I vekova. To je retka i neprocenjiva privilegija, koju ćemo mi kao porodica, kroz naš primer, koristiti dokle god budemo živi i na nogama. Još jednom želimo da se zahvalimo gradu Valjevu, koji eto, 22.godinu zaredom ne zaboravlja podvig našeg oca, rekao je Nemanja Pavlović, mlađi sin Milenka Pavlovića.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je tom prilikom rekao da današnje generacije pamte podvig plemenitog pilota:

Njegov časni čin i profesionalno obavljanje vojničke dužnosti, a posebno to što je spasao mlađe kolege su prepoznate od strane naših građana i cene se sve ove godine. Čast mi je da se danas sa porodicom Milenka Pavlovića poklonim njegovim senima, podsećajući se njegovog života i herojske pogibije. Iako je porodica izgubila oca i muža, Srbija i Valjevo su dobili heroja koji je putokaz današnjim generacijama da poštuju žrtve predaka, kako bi mi živeli u slobodnoj i bezbednoj državi, istakao je Lazar Gojković.

I svake godine je tužna i teška tišina koja proprati let MIG-ova iznad Valjeva koji podseća na hrabro delo Milenka Pavlovića i mnogih koji su stradali u NATO-bombardovanju 1999.godine. Podsetimo, rođen je u Gornjem Crniljevu 1959.godine. Tokom vojničke karijere završio je obuku i za najsavremeniji borbeni avion “mig 29” i bio komandant 204.lovačko avijacijskog puka. Nosilac je brojnih priznanja i odlikovanja.
Nakon polaganja cveća na spomen obeležje u Valjevu, članovi porodice i predstavnici vojske, policije, grada Valjeva i opštine Osečina posetili su i Bujačić, mesto pada aviona u kome je nastradao pukovnik Milenko Pavlović.

Podeli članak na društvene mreže