Prošle godine 1.300 obolelih od multipla skleroze iz Srbije, bilo je na spisku onih koji počinju da primaju novu terapiju, od toga 1.000 umerenu, a 300 visokoefikasnu. Iz Udruženja MS Kolubarskog okruga na listi za novu terapiju našlo se deset članova, šest na umerenoj i četiri na visokoefikasnoj. Za ovu godinu još uvek nema informacija da li će se na tom spisku naći još obolelih.

Razlika između umerene i visokoefikasne terapije je u tome što se umerena terapija daje obolelima kada se uspostavi dijagnoza. Posle tri meseca, kada se detaljno ispita oblik i tok bolesti, daje se ta terapija. Najidealnije bi bilo da svaka osoba koja boluje od multipla skleroze posle tri meseca ima neki vid terapije. Visokoefikasne su nove terapije koje su kod nas uvedene prošle godine. One se daju osobama koje imaju aktivnu bolest, gde češće dolazi do pogoršanja, kako bi se obustavio dalji tok bolesti, kaže predsednik Udruženja MS Kolubarskog okruga, Dejan Drajić.

Višegodišnji problem obolelih od multipla skleroze bila je savremena terapija. Prošla godina na to je dodat i korona virus, a oboleli od multiple su bili među rizičnim grupama.

Zahvaljujući Gradskoj upravi obezbeđeno je dvadeset paketa pomoći socijalno ugroženima, Gradski taksi je dobavljao namirnice i lekove, i sve to da bi oboleli što manje izlazili i bili u kontaktu sa drugima, dodaje on.

Preporuka za obolele od multipla skleroze je da bi trebalo da se vakcinišu protiv korona virusa, naročito oni koji prelaze na efikasnu terapiju, za koju je uslov da prethodno prime vakcinu.

Srećom, bar kada je Udruženje MS Kolubarskog okruga u pitanju, nije bilo težih oblika zaraze, ali se svakako pandemija odrazila na aktivnosti koje su inače redovne u udruženju. Pored toga, svi pregledi, naročito oni u Kliničkom centru, na neurologiji, bili su stopirani. Uz sve mere predostrožnosti, Udruženje nije prestalo sa nekim aktivnostima. Fizioterapeut koji je obilazio članove imao je beskontaktni toplomer i sva sredstva zaštite

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je oko 9.000 obolelih od multipla skleroze, a ono što zabrinjava jeste nezvanična statistika prema kojoj oko 12.500 ljudi ima potvrđenu dijagnozu, a svega 2.500 prima neki oblik terapije.

Podeli članak na društvene mreže