Krajem oktobra počelo je oslikavanje unutrašnjosti Hrama Vaskrsenja Hristovog. Posao je poveren akademskom slikaru Miodragu Šumarcu, koji će, kako starešina Hrama kaže, ukrasiti bogomolju na jedinstven način, a ne po ugledu na druge objekte.

Radi se uz pomoć vernika, koji su prema rečima Dragomira Jovanovića uvek uz valjevske bogomolje i od srca daju priloge.

Pre tri godine uradili smo podno grejanje i ravnajući sloj. Ove godine smo uspeli da uradimo pod, koji je finansirao grad. Hram već dobija svoju punoću. Prošlo je malo više vremena od izgradnje Hrama, ali polako je na red došlo i freskopisanje. Hram je veliki, biće tu dosta posla, rada i raznih kompozicija iz Starog i Novog zaveta, iz novijeg vremena, kaže starešina Hrama Dragomir Jovanović.

On je još jednom apelovao na vernike, da shodno svojim mogućnostima, prilozima pomognu da se završi freskopisanje, jer kako kaže: „Tako oslikavamo sebe i ostaje našim pokolenjima“.

Valjevski Hram Vaskrsenja Hristovog je inače drugi po veličini u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Za oslikavanje prostora od oko 5,5 hiljada kvadrata, kažu biće potrebno sedam do deset godina.

Podeli članak na društvene mreže