Mali maturanti vratili su se u školske klupe prvog junskog dana, kada su i zvanično počele aktivnosti u školama.

Učenici osmog razreda polagali su prvi probni test 22, 23. i 24. aprila, kada su On line mogli da provere svoje znanje iz srpskog jezika, matematike i kombinovanog testa koji se sastoji od pitanja iz pet predmeta – biologije, istorije, geografije, fizike i hemije. To je bio test samoprocene, a prvog juna osmacima su razredne starešine podelile testove iz srpskog jezika i kombinovani test, koje su trebali da urade kod kuće i danas ih donesu u školu, kada polažu test iz matematike.

Najteži je bio srpski, iz matematike su zadaci uglavnom bili lakšeg tipa, iz kombinovanog testa bila je malo teža biologija, ostalo nije bilo toliko teško. Kada bih uporedila sa prvim On line probnim testom, mislim da su ovi zadaci koje smo radili u školi bili lakši. Kod kuće sam se spremala svaki dan po sat, sat i po vremena, učeći i obnavljajući gradivo od petog do osmog razreda i uglavnom nije bilo toliko teško, kaže Anđela Gođevac, učenica osmog razreda Osnovne škole „Vladika Nikolaj Velimirović“ u Valjevu.

Školsku godinu u Valjevu završavaju 742 osmaka, a to je za 116 učenika manje nego prethodne godine. U Osnovnoj školi „Vladika Nikolaj Velimirović“ sada je 86 malih maturanata, od kojih pet pohađa IOP2 program.
Škole koje imaju više od tri odeljenja učenika osmog razreda, probni završni ispit trebalo je da organizuju u dva termina, od 8.00 do 10.00 i od 11.00 do 13.00, poštujući preporučene mere koje podrazumevaju da u učionicama bude najviše devet učenika i dežurni nastavnik.

Ono što smo radili On line je nešto što je pokazalo da su učenici mogli da rade od kuće, to je bila blaga provera. U papirnoj formi je neka druga priča. Juče su radili test iz srpskog i kombinovani, radili su kod kuće, jutros su ih vratili, a danas je kompletna simulacija testa iz matematike. Mi smo se pripremili, ono što je Ministarstvo preporučilo da radimo u učionicama sa najviše devet učenika i dežurnim nastavnikom. Ovo je novina i za nas koji radimo u školi, za mene kao predsednika upisne komisije, za dežurne nastavnike, tehnički gledano, a sam test je isti kao i testovi poslednjih četiri do pet godina, pojašnjava direktor Osnovne škole „Vladika Nikolaj Velimirović“ Predrag Gojković.

Gojković je, kaže, zadovoljan kako su se i nastavnici i učenici snašli tokom vanrednog stanja i učenja na daljinu.

Moram da kažem da sam od onih direktora koji su starog kova, ostajem pri papirnoj verziji. Bilo mi je malo nezgodno kao čoveku koji vodi školu, kako ćemo se snaći. Na našu sreću, nastavnici su odradili mnogo više, odradili su čak i pripremni deo, uradili nadoknade i do 29. maja smo bili stalno na vezi sa svim učenicima. Sve ovo ima i svoje prednosti. Mi smo jedna od škola koja nije imala elektronski dnevnik, radili smo u papirnoj formi, tako da smo morali da imamo i pedagošku dokumentaciju i mislim da smo taj posao korektno odradili, dodaje on.

Pripremna nastava za male maturante počinje 3. i trajaće do 15. juna. Završni ispit biće organizovan 17, 18. i 19. juna, nakon čega se popunjavaju liste želja i upis u srednje škole planiran je za 8. i 9. jul.

Podeli članak na društvene mreže