Nakon duže od tri decenije od pogibije, Stojadinu Mirkoviću iz Gornjih Leskovica, koji je skupa sa svojim majorom Milanom Tepićem život položio braneći skladište municije u Bjelovaru od hrvatskih paravojnih snaga, u spomen parku Vide Jocić na Jadru otkrivena je spomen bista.

Ovoj prigodnoj svečanosti uz Stojadinovu majku Anicu, prisustvovali su predstavnici grada, okruga, vojske, Eparhije valjevske i brojni poštovaoci Stojadinovog herojskog dela. Nakon izvodjenja himne, prisutnima se obratio gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković koji je rekao da spomenik u parku Vide Jocić na Jadru ima za cilj da generacijama koje dolaze, u amanet ostavi da čuvaju i neguju uspomenu na Heroja sa Povlena čije junaštvo je zadivilo sve ali i nastavlja da zadivljuje sve nas u sadašnjosti.

Pomoćnik ministra odbrane, Siniša Radović se zahvalio Stojadinovoj majci što je rodila takvog sina i što smo imali takvog vojnika jer samo takve majke, roditelji i njihova deca mogu da pruže budućnost ovoj zemlji.

Majka Stojadinova, momka koji je sa samo 19 godina svesno otišao u smrt braneći da magacin prepun naoružanja, ne padne u ruke neprijateljske vojske u Bedeniku kraj Bjelovara, kaže da je i pored velike tuge srećna što je dočekala da njen sin dobije spomen bistu u Valjevu: „Meni je danas kao i prvi put kada sam rodila Stojadina, drugi put kada je pošao u školu, otkrivanje spomen biste mom sinu, treće rodjenje koje je sada večno i zahvalna sam Bogu da sam izdržala sve ove godine i dočekala ovaj spomenik“.

Spomen bistu heroju Stojadinu Mirkoviću koja je izlivena u umetničkoj radionici Zorana Kuzmanovića, uradio je Nemanja Radojičić, dok je idejno rešenje za postament i prostor oko njega donirala Katarina Novaković.

 

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment