Tradicionalno bogojavljensko plivanje za časni krst, ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacije ipak neće biti organizovano.

Na Bogojavljenje će nakon liturgije, biti održana litija, bacanje krsta sa belog mosta i veliko osvećenje bogojavljenske vode. Plivanje za bogojavljenski časni krst se u Valjevu organizuje od 2010. godine. Prvi put nije organizovano 2018. godine, zbog velike količine mulja na brani na reci Gradac.

Na preporuke i države i grada i u dogovoru sa ZZJZ Valjevo, odlučeno je da ove godine ne bude plivanja za bogojavljenski krst iz svima dobro poznatih razloga. Ne želimo nikakve dodatne probleme ili da dodatno otežavamo situaciju. Svima je žao, ali okolnosti su takve, samo smo se prilagodili, s obzirom da nije održavana ni jedna gradska manifestacija. Liturgija će se služiti kao i do sada, od 8.30 u Pokrovskoj crkvi, nakon toga će biti litija i bacanje krsta sa belog mosta, uz poštovanje svih propisanih mera. Potom će biti osvećenje vodice u crkvi i osvećenje vde na trgu, kaže đakon Dragan Stanojević.

Bogojavljenje se obeležava 19. januara i nepokretan je praznik odnosno datum se ne menja. Tog dana se, prema Bibliji, posle krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, koje je obavio Jovan Krstitelj, Sveti duh u vidu goluba spustio na rame Isusovo i začuo se glas Boga Oca s neba. Tako se Bog javio u tri ličnosti: Oca, Sina i Svetog Duha. Na dan kada je, po predanju, božji glas objavio da je Isus njegov sin – Bogojavljenje, unarodu se veruje da će biti uslišene sve želje. Na bogojavljensko veče, takođe po narodnom verovanju, otvaraju se nebesa. Treba jasno zamisliti želju, pa u ponoć pogledati u nebo i poželeti da se ona ostvari.

Podeli članak na društvene mreže