Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Petnici predstavlja ne samo religijsko, već i važno kulturno istorijsko dobro. Zdanje je veoma staro, a o vremenu nastanka postoje različite informacije. Prvi pomen o tom objektu, nalaze se u u Petničkom psaltiru iz 1488.godine.

Smatra se da je tada to bio manastir, u kome je bila manastirska škola, gde su se pepisivale bogoslužbene knjige. najstarija rukopisna knjiga u Zapadnoj Srbiji je Petnički Psaltir, prepisana rukom manastirskog đaka Nikole. Pronađen je arheološki ostatak,, rozeta uklesana u kamenu, a prozorski kameni ukrasi na tipičan moravski geometrijski preplet. Manastir je više puta paljen I razaran. Današnji hram je prema pisanim podacima iz nekadšnje valjevske opštine, sazidana pre više od dva veka ,1818. godine, na čijim temeljima temeljima je obnovljena od 1864. do 1866. godine. Tokom jutra posetili smo taj značajan religiozno historijski objekat, koji revnosno održava i sadašnje sveštenstvo. U crkvenom dvorištu, jedan deo je uređen spravama na kojima mogu da se igraju deca. One se uredno održavaju, tako ad možete da dovedete I mališane da se tu, gde nema gužve, okruženi predivnom prirodom poigraju. Oni koji su pak zainteresovani za istorijat te bogomolje, mogu se raspitati i kod sveštenika, a za pravoslavne hrišćane, crkva u Petnici je svakako važna kako zbog molitvi Bogu, tako I za obavljanje krštenja, venčanja I drugih pomena značajnih za vernike. I prošlost I sadašnjost ovog zdanja, pozivaju da ga posetite i upoznate.

Petnička crkva je konstruisana kao jednobrodna građevina, podeljena na pripratu, nad čijim zapadnim delom je zvonik obnovljen 1926.godine, naos i oltar koji se završava polukružnom apsidom. Kako piše na vikipediji, lokalnu osobenost te crkve predstavljaju bočno usmerene niše protezisa i đakonoikona. Fasadna dekoracija je skromna sa par horizontalnih kordonskih venaca, smeštenih skoro uz potkrovne vence dvoslivnog krova. Ikonostasna pregrada je rad nepoznatog majstora iz druge polovine 19.veka. U crkvi se čuvaju carske dveri rađene 1839. rad Georgija Bakalovića, čiji je doprinos oslobađanju crkvenog slikarstva od prevlasti zografa izuzetno značajan. Po predanju u crkvi se nalazi i ruka Sv. Apostola Luke. Kako piše u letopisu petničke crkve, molitvu traže i zdravi i bolesni osobito na Veliku Gospojinu 28. avgusta, kada je I slava hrama, kada se kako se kaže u tom dokumentu svetinja otvara iz svoje škrinjice. U svakom slučaju, petnička crkva predstavlja značajan primer sakralne arhitekture valjevskog kraja, a naša je namera da vas podsećamo na vrednosti dela Srbije u kome živimo, a koje ipak dovoljno ne poznajemo.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment