U Petničkoj pećini i oko nje, pored Valjeva, ovih dana snimao se treći nastavak serijala “Predstraža” (originalni naziv “Outpost”). Jonathan English, američki producent, je istakao da je ta lokacija bila ono što su tražili za poslednje delove svetski poznatog serijala, u okvirima epske fantastike:

U pitanju je američka srednjevekovna fantazija koje se emituje na mrežama CW i NBCU. Serija se u najvećoj meri snima u PFI studijima u Šimanovcima, ali tokom treće sezone imali smo i dosta lokacija i trudimo se da što više prikažemo Srbiju. Već smo bili na velikom broju prelepih lokacija u Srbiji. U samom finalu treće sezone postoji čitava jedna sekvenca smeštena u fascinantnom sistemu pećina gde glavni glumci odlaze da pronađu oca protagonistkinje serije - Talon. Bili smo u potrazi za najimpresivnijim pećinskim sistemom širom Srbije i došli smo u Petnicu gde smo se zaljubili u pećinu i pomislili kako je to savršena lokacija za snimanje ove sekvence. Odlučili smo da dovedemo čitavu ekipu zajedno sa glavnim glumcima , svi oni su sada ovde, gde snimamo dijaloške scene širom pećine. Do sada sve je proteklo veoma uspešno i ovde snimamo već tri dana. Pećina je zaista prelepa i nadamo se da će njeno prikazivanje u seriji privući mnogo više pažnje na nju u budućnosti, istakao je Jonathan English.

S obzirom da se radilo sa brojnom glumačkom, ali i tehničkom ekipom, radna atmosfera je bila dobra, a čitav tim je bio internacionalan. Bilo je izazovno preseliti tako veliku ekipu, ali su, kažu, zadovoljni krajnjim rezultatom.

Mi smo velika kompanija i sezona serije koju snimamo ima ukupno 13 epizoda, tako da u ovom projektu učestvuje oko 160 članova ekipe. Čitav poduhvat preseljenja cele ekipe i produkcije na udaljenu lokaciju kao što je Petnica predstavlja veliki izazov. Naš osnovni izazov i cilj je da serija ima što veći produkcioni kvalitet, a ono što je lepota snimanja u Srbiji je da pored sjajne i talentovane ekipe, takođe postoji i ogroman broj divnih lokacija i pejzaža, a upravo Petnička pećina je sjajan primer koliko su ovi prirodni pejzaži fantastični. Upravo to je ono što pokušavamo da prikažemo što više u ovoj sezoni. Veoma je uzbudljivo imati priliku da dođete ovde i snimate tako nešto. Veliki je izazov snimati u pećini i imati glumce unutar pećine, to zahteva ozbiljnu organizaciju, ali smo imali sreće što smo uspeli to da omogućimo.

Reditelj iz Srbije Milan Todorović, koga je američka produkcija angažovala, je bio oduševljen pozivom, da učeastvuje u nastajanju trećeg serijala “Predstraže”:

I pre nego što sam se ja priključio, serijal je počeo. I ja sam bio oduševljen kada su me pozvali, jer je ono što volim da gledam i privatno i pratim ih. Lokacije koje Srbija može da pruži smatram da se adekvatno uklapaju u to što su oni zamislili, pa možda i više od toga. Mislim da su oduševljeni onim što su ovde videli, kao i činjenicom šta sve tu može da se snimi, pa se njihov “univezum” u tom smislu sve više širi. Eksluzivnost ove lokacije je u tome, što naši junaci prvi put odlaze u tu neku drugu dimenziju za koju mi znamo da ona postoji. Međutim, uvek su junaci iz te druge dimenzije, da tako kažem dolazili u naš svet, a sada se iz ove dimenzije odlazilo u tu drugu, a ova pećina izgleda tako, kao da stvarno nije od “ovog sveta”. Tako da je ova lokacija bila više nego adekvatna i spektakularna za tu jednu sekvencu.

Vodilo se računa i o bezbednosti ekipe. To su sve iskusni, pre svega američki i engleski glumci i mislim das u se oni osećali bezbedno, tako da bez obzira na zahtevne uslove rada u pećini, nije izgledalo toliko opasno. Izgledalo je, kao da smo maltene u studiju. Očekujem i da će svi fanovi biti zadovoljni čitavim trećim serijalom, a prvenstveno završnicom. Očekujemo da će sve biti završeno do kraja godine.

Milan Todorović je istakao da su svi članovi ekipe bili oduševljeni Valjevom u kome su doživeli pravi duh i izgled Srbije koga u centru Beograda baš nisu mogli da osete. Čitav projekat je američka produkcija, a saradanici u Srbiji su im bili iz produkcijske kuće Balkanicmedia. Zahvalni su lokalnoj upravi i javnim preduzećima na podršci tokom snimanja, a čitava ekipa je bila smeštena u hotelu “Omni centar”.

Podeli članak na društvene mreže