Od početka maja do danas, za pedeset dana u našem kraju palo je ukupno 215 litara kiše po kvadratnom metru i to u maju 95 litara vodenog taloga i u junu do danas 120 litara.

Ogromne količine padavina nadomestile su višemesečni nedostatak vlage u zemljištu, ali i onemogućili poljoprivrednike da udju u parcele i završavaju neophodne radove. Bliži se žetva strnih žita, koja dostižu tehnološku zrelost i ona će se obaviti u optimalnom roku, ali će biti smanjena hektolitarska vrednost. Prvo na redu je skidanje ječma.

U toku sledeće nedelje očekujemo da počne žetva ječma, koji je na kraju pune zrelosti. Svi uslovi, sem vremenskih koji ometaju poljoprivredne proizvođače su ispunjeni. Uglavnom svaki dan pada kiša, proizvođači ne mogu zbog vlažnosti zemljišta da uđu u parcele. Što se same tehnološke zrelosti, najpre ječma tiče, sve ide svojim tokom, priroda se pobrinula za to. Očekujemo da žetva počne prvo na području opštine Ub, a zatim i u ostalim opštinama Kolubarskog okruga. Ovo je bila godina koja je najpre bila sušna. Setva je uglavnom kasnila, malo je posejano tokom optimalnog roka. Zatim je bilo nešto padavina, tako da su klijanje i nicanje bili otežani. Blaga zima dovela je do toga da su usevi i tokom zime imali rast i razvoj umesto mirovanja. Proleće je bilo sušno, u aprilu je bilo problema zbog setve kukuruza. Međutim, tokom maja i juna situacija se znatno poboljšala, nadoknađeni su nedostaci. Ipak, ovakvo vreme nije pogodno u fazama u kojima se strna žita nalaze. Poželjno bi bilo da imamo toplo i sunčano vreme nekoliko dana, da se žita osuše, kaže dipl. inž. Snežana Stojković Jevtić iz PSSS Valjevo.

Ona je rekla i da će svakodnevne obilne padavine uticati na kvalitet, biće svakako smanjenja hektolitra koji prvi strada u ovakvim uslovima, što će se malo odraziti i na kvalitet, ali se očekuje prosečna godina kada su u pitanju i kvalitet i prinosi.

Na području Kolubarskog upravnog okruga pšenicom je jesenas zasejano 13 i po hiljada hektara, 150 hektara raži 4.300 hektara ječma 980 hektara semenom ovsa, dok je tritikale posejan na oko 2.000 hektara.

Podeli članak na društvene mreže