Na 53. sednici, održanoj 20. oktobra, Štab za vanredne situacije grada Valjeva doneo je zaključak da se pojača inspekcijski nadzor od strane inspekcija grada Valjeva, komunalne milicije i republičkih inspekcija nad primenom mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19.

Inspekcije su, kako se navodi, dužne da dostavljaju dnevne izveštaje o sprovedenim kontrolama, Komandantu i Načelniku Štaba za vanredne situacije grada Valjeva i Šefu Odseka za vanredne situacije i poslove odbrane Gradske uprave grada Valjeva.
Pored pojačanog inspekcijskog nadzora koji je naložen na sednici, sa Štaba za vanredne situacije je upućen apel građanima, preduzetnicima, pravnim licima i drugim privrednim i javnim subjektima da dosledno sprovode mere kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.

Povećanje broja novoobolelih, sve veći broj pregleda u Kovid ambulantama Doma zdravlja i bolnici, kao i povećani broj prijema na bolničko lečenje sigurni su pokazatelji da je Valjevo ulazi u novi talas korona virusa, a najvažniju ulogu imaju upravo pojedinci, koji ličnom odgovornošću mogu usporiti širenje virusa, piše u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

PRESECANJEM PUTEVA PRENOSA, OTKRIVANJEM I IZOLACIJOM asimptomatskih, presimptomatskih nosilaca virusa i LEČENJEM obolelih se sprečava dalje širenje bolesti i zato treba: ODRŽAVATI DISTANCU, NOSITI MASKU, PRATI RUKE I NE DODIRIVATI LICE, IZBEGAVATI GRUPE NAROČITO U ZATVORENOM, JAVITI SE EPIDEMIOLOGU I ORDINIRAJUĆEM LEKARU ODMAH PO POJAVI PRVIH SIMPTOMA. AKO SE BORAVI DUŽE U ZATVORENOM PROSTORU DRŽATI OTVORENE PROZORE UKOLIKO VREMENSKI USLOVI DOZVOLJAVAJU ILI ČEŠĆE PROVETRAVATI, POVREMENO NAPRAVITI PROMAJU.DOSLEDNO SPROVODITI SVE MERE U SKLADU SA ZAKONOM, UREDBOM I NAREDBOM VLADE I MINISTARSTVA ZDRAVLJA RS, KRIZNOG I GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE.

Komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković apeluje na sugrađane da sprovode sve protivepidemijske mere, ne organizuju veće skupove, slavlja i ne prisustvuju takvim okupljanjima.

Molim sugrađane svih generacija, posebno mlade da shvate ozbiljnost situacije, jer je dokazano da su okupljanja najčešći put širenja virusa! Pojedini građani od nas traže da kažnjavamo i donosimo još strožije mere, jer su svesni da zbog neodgovornosti pojedinaca možemo biti u još težoj situaciji! Gradska vlast je do sada pokazivala visok stepen razumevanja, tolerancije i preduzimanje represivnih mera smo sveli na minimum! Na žalost, ako se do kraja nedelje epidemiološka situacija ne poboljša ili stabilizuje, a predložene protivepidemijske mere ne budu doslednije sprovodile , moraćemo da pribegnemo donošenju strožijih mera! Da li treba da izričemo novčane kazne, podnosimo prekršajne prijave, dodatno ograničavamo radno vreme ugostiteljskih i drugih objekata, ili možemo da nosimo maske, držimo fizičku distancu i ne okupljamo se u većem broju i tako sačuvamo živote, zdravlje, zdravstveni sistem, privredu i egzistenciju grada i građana?!

Poštovani sugrađani, molim vas da uvažite apele, jer su u pitanju naši životi, koji su vredniji od bilo kakve proslave, koju možemo organizovati već iduće godine! Nijedna preporuka i protivepidemijska mera nije doneta da se maltretiraju građani, nikome nije prijatno da nosi maske, ali je sve ovo mali pojedinačni napor i odricanje koje će doprineti presecanju puteva širenja virusa“, poručio je gradonačelnik Lazar Gojković.

Podeli članak na društvene mreže