U Narodnom muzeju u Valjevu, na Dan državnosti, otvorena je postavka posvećena Drugom svetskom ratu, kao deo centralne postavke muzeja. Sastoji se iz tri dela. Prvi deo se odnosi na početni period okupacije (1941. i početak 1942.godine). Drugi deo pod nazivom “Previranja”(1942.-1944.), predstavlja sa jedne strane život u okupiranom gradu i ilegalni rad pokreta otpora, a sa druge , složene sukobe građanskog rata.

Rasplet i kraj rata (1944.-1945.) obrađeni su u trećem delu sa težištem na prodor partizanskih jedinica iz Bosne, novoj dimenziji građanskog rata, oslobođenju Valjeva i događajima koji slede. Postavka „Valjevo pod okupacijom u Drugom svetskom ratu“ rađena je u saradnji sa saradnicima sa Instituta za savremenu istoriju, dr Nemanjom Devićem i dr Kostom Nikolićem, sa kojima su radili i istoričar dr Vladimir Krivošejev i direktorka Narodnog muzeja Jelena Nikolić Lekić. Prema Krivošejevim rečima, u poređenju sa svim izložbama koje je za 31 godinu radnog staža pripremao, proces ove bio je najduži i najteži. Govoreći prilikom svečanog otvaranja, Krivošejev se osvrnuo na to da su se postavke modernizovale, ali su svi muzeji izbegavali da prikažu period Drugog svetskog rata i sve postavke su se, kaže, uglavnom završavale na 1941. godini.

Iako smo u mnogo čemu bili pioniri u razvoju muzeologije u Srbiji, tu se nismo usudili da napravimo taj iskorak. Čekali smo da neko pre nas to uradi. Čekali, i nismo dočekali. Pojavila se informacija da je šabački muzej otvorio postavku o Drugom svetskom ratu. Kada smo ga obišli, videli smo da su oni u jednoj sali spojili naraciju o oba svetska rata, izlaganjem samo eksponata, bez muzeološke naracije. Ubrzo se otvarala i nova postavka u Kruševcu, gde je opet ista priča – u jednoj sali prezentovana oba svetska rata, samo sa eksponatima. Nije nam ništa drugo preostalo, nego da opet budemo prvi i da u kompleksnoj postavci o Drugom svetskom ratu, ne samo sa predmetima, nego sa širom istoriografskom naracijom. Tu smo naišli na problem istraživanja, jer se kao i u drugim muzejima u Srbiji niko temeljno istraživački nije bavio tom tematikom. Taj problem smo rešili uz pomoć saradnika dr Koste Nikolića i dr Nemanje Devića, kaže dr Vladimir Krivošejev.

„Valjevo je bilo jedan od značajnih centara Srbije u Drugom svetskom ratu“, istakao je dr Kosta Nikolić. Stoga, kada su došli na ideju da valjevski muzej oplemene ovakvom postavkom, kaže, postavljala su se pitanja, poput toga: kako tako kompleksnu i burnu prošlost predstaviti, da li će se nekom zameriti, da li će biti primedbi. Ipak, kako je naglasio, istoričari su profesionalno pristupili i radili u skladu sa raspoloživim činjenicama, a ne prema očekivanjima. Tako se, sitnim koracima išlo ka velikom cilju, rekao je Nikolić.

Mislim da su i uprava muzeja i grad Valjevo učinili izuzetno veliki napor da naprave prostor koji će „iskakati“ u odnosu na ostale gradove u Srbiji. Naš narod je narod sa višemilenijumskom prošlošću, on pamti svoju prošlost, često joj se vraća, često živi sa svojom prošlošću, ali često ne ume ni da čuva sećanje na svoju prošlost na pravi način. Prošlost se čuva u muzejima. Zato mislim da je ovako učinjen veliki korak ka pravom čuvanju prošlosti. Kako će ko da sudi o toj prošlosti, njegovo je pravo, ali sam uveren u ime naše male istraživačke ekipe, da smo postupili strogo u skladu sa metodologijom naše nauke, istakao je dr Kosta Nikolić.

Prema rečima autora, reč je o dve izložbe koje su međusobno povezane. Prvi deo bavi se temom valjevskog kraja u Drugom svetskom ratu, dok je drugi nastavak, odnosno, opšta priča razvoju Valjeva neposredno posle rata. U planu je da se ovaj deo izložbe menja nakon dve, tri ili četiri godine, sa temama privrede, sporta, kulture, obrazovanja posle rata.

Na ovoj izložbi mi oživljavamo vreme otpora, vreme ponosa, vreme stradanja i vreme deoba. Zahvaljujem se svim našim saradnicima što su prihvatili da budu deo autorskog tima i pomogli nam u nameri da predstavimo jedan kompleksniji pogled na Valjevo, pod okupacijom u Drugom svetskom ratu, rekla je prilikom otvaranja izložbe direktorka Narodnog muzeja Valjevo, Jelena Nikolić Lekić.

Gradonačelnik Lazar Gojković je autorima i svim zaposlenima u muzeju čestitao na dobro obavljenom poslu.

U godini u kojoj obeležavamo osam decenija od početka Drugog svetskog rata, veliki je izazov bio uspešno predstaviti i istoriju, život, slobodarski borbeni duh našeg kraja u tako teškom vremenu, rekao je Gojković.

Pripređena je i monografija. Katalog je štampan pre nekoliko meseci, a daljim istraživanjima došlo se do novih saznanja i činjenica. Urađeno je i drugo izdanje, koje još uvek nije odštampano, ali je dostupno na sajtu muzeja.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije i mera koje su i dalje na snazi, sala Drugog svetskog rata otvorena je bez prisustva publike.

Narednih sedam dana ulaz za sve posetioce je besplatan, kao i svake nedelje.

 

Podeli članak na društvene mreže