U sredu uveče, 10.februara 2021. oko 22.00 u fabrici nameštaja “Samedi” u Industrijskoj zoni Valjeva izbio je požar velikih razmera. Plamen je zahvatio i prostorije susedne fabrike nameštaja “Rover”.

U fono izjavi za Jutarnji program TV VA PLUS , v.d. načelnika Odeljenja za vanredne situacije u Valjevu Mile Nikolić, je rekao da su dojavu u Vatrogasnoj službi u Valjevu dobili u 22.17.

Na lice mesta su upućena tri vatrogasna vozila sa osam vatrogasaca. Požar je bio u razbuktaloj fazi. Daljom akcijom uključene su i područne jedinice koje pripadaju vatrogasno-spasilačkom bataljonu Lajkovca, Ljiga, Uba, Mionice I Osečine, kao I cisterne JKP “Vidrak” iz Valjeva, industrijsko vatrogasna jedinica “Krušik”, vozilo od 30.000 litara vode preduzeća “Ingrap-Omni Valjevo” i tri vozila vatrogasno spasilačke brigade iz Lazarevca, Obrenovca I beogradskog Voždovca. Ukupno je bilo 26 vozila i 68 vatrogasaca, rekao je Mile Nikolić.

Požar je gašen i danas tokom prepodneva, jer je plamen izbijao na pojedinim lokacijama i tokom jutra. Vidljiv je i dim u mnogim delovima, a mogla su se videti I troja vatrogasna kola i više vatrogasaca koji su sanirali preostala mesta, ali I dežurali u slučaju novog požara.

Angažovan je skip PZP-a koji je bio neophodan za brže gašenje požara, a u tome su dosta pomogla I vozila valjevskog “Vidraka” I preduzeća “Ingrap-Omni”, istakao je Nikolić.

Opasnost je bila velika za sve okolne poslovne objekte, jer je vatrenu stihiju zbog zapaljivosti materijala u fabrikama “Samedi” i “Rover” bilo teško kontrolisati . Mile Nikolić kaže, da su vatrogasci pri dolasku konstatovali požar u četiri hale u kojima je i nastala najveća šteta. Ostali objekti su spaseni. On je naglasio da potpuno gašenje požara može da traje satima jer tu ima dosta suve građe, sunđera i drugih vrsta materijala koji se koriste u drvnoj industriji Procenjuje se da je izgorelo preko 8.000 kvadratnih metara, a da je u opasnosti bilo 18.000 kvadrata.
S obzirom da u drugoj smeni nije bilo radnika, nema ni povređenih, ali je materijalna šteta velika. Na licu mesta bilo je nekoliko okupljenih radnika, koji su sa žaljenjem posmatrali šta se dešava sa njihovim radnim mestima. Nisu bili raspoloženi za priču, a samo jedna radnica je rekla da misli da je u fabrici “Samedi” I pogonu “Rovera” koji je izgoreo radilo blizu 200 radnika, ali tačnih podataka još uvek nema.

Mnogi se sećaju I da je 2015.godine u fabrici nameštaja “Samedi” eksplodirao kotao za grejanje, nakon čega je porušen zid jedne proizvodne hale. Tom prilikom povređena su tri radnika, od kojih je jedan posle nekoliko dana preminuo u jednoj od beogradskih bolnica.Tada su bili na drugoj lokaciji, a u industrijsku zonu su prešli nešto kasnije.

Podeli članak na društvene mreže