U Holu CZK u Valjevu je predstavljena knjiga docenta .dr Veljka Mijuškovića „Pre nego đavo dođe po svoje“. S obzirom da naslov asocira na rečenicu koja se često izgovara već duže vreme, pitali smo autora, šta je on time želeo da kaže:

Negde sam citirao kraj romana gde se kaže da za Nečastivog nije pitanje da li će doći, nego kada je došao i koliko je već dugo među nama. Interpretacija je slobodna za svakoga.Naučili su me i da je svaka knjiga život za sebe. Ovaj roman je u suštini triler o ljubavnom trouglu između muža advokata koji je imao i neku ličnu tragediju zbog koje se odao alkoholu, njegovoj supruzi, univerzitetskom profesoru, koja je prilično neuravnoteženog ponašanja i njenoj mlađoj koleginici koja počinje da se viđa sa njenim mužem. Uz sijaset drugih okolnosti, dolazi i do ubistva, traganja za počiniocem…

Veljko Mijušković je doktor ekonomskih nauka. Predaje poslovnu ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Na pisanju knjige je radio 10 meseci i to je bio njegov prvi ozbiljniji izlet u svet književnosti. Na konstataciju da među ekonomistima, nema baš puno pisaca, on je odgovorio:

Mnogi mi kažu da to nema veze sa mojim poslom, a ja odgovaram da je u tome čar. Ekonomija je uglavnom surovo realna, pa možda i u ovom romanu ima i takvih situacija. Ipak, ekonomija je vrlo široka nauka. Ima područja u kojima možete da budete ekstremno kreativni, ali I drugih. A ja sam se opredelio za to prvo.

U posveti romana je napisao da je namenjen svima koji veruju da izlet u nepoznato ne mora nužno biti neprijatno iskustvo, već pre nezaboravna avantura, nova spoznaja sebe i uživanje u istoj uz poruku „Skupite snagu i otisnite se“. Veljko Mijušković je rođen 3.maja 1985.godine u Užicu. Za 38 godina života, uradio je dosta toga i u okvirima ekonomije, pišući radove u toj oblasti. Dobitnik je brojnih nagrada za taj rad. Prisutan je i na visokoškolskim ustanovama i van Srbije i Beograda. U prebogatoj biografiji tog mladog čoveka piše i da je aktivan konsultant u oblasti poslovne ekonomije sa značajnim iskustvom u istraživanju tržišta, benčmarking analizi, izradi poslovnih planova, kao i da je učestvovao na brojnim projektima od nacionalnog značaja.

O autoru i njegovom delu na promociji u Valjevu koju je organizovala Akademija strukovnih studija Zapadne Srbije govorile su urednica Službenog glasnika Vesna Smiljanić Rangelov i profesorka sociologije Jovanka Božić.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment