Nakon žetve makro ogleda u Babinoj Luci koji je postavila ovdašnja Poljoprivedna savetodavna služba, dobijeni su i rezultati koji ukazuju da je prinos hlebnog zrna ipak iznad očekivanog.

Ovom informacijom gotovo svi koji se bave ratarsko proizvodnjom su, baš kao i stručnjaci, prijatno su iznenadjeni, jer godina zbog nepovoljnih vremenskih okolnosti nije pogodovala ravoju pšenice. Uz ovu, stiže nam i informacija da se može očekivati i rekordan rod kukuruza, kažu u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Valjevo.

Kada smo izmerili rezultate ogleda u Babinoj Luci, gde smo imali više od dvadeset sorti strnih žita, a i s obzirom a to da pokrivamo područje Kolubarskog okruga i svakodnevno smo u komunikaciji sa našim proizvođačima, možemo već dati neke okvirne rezultate. Žetva je završena. Sa svih površina koje su zasejane prinosi su iznad očekivanih. Što se pšenice tiče, prinosi su preko pet tona, a pojedini proizvođači koji su primenili punu agrotehniku su imali i rekordne prinose na svojim parcelama. Pre nekoliko godina u pšenicu se nije toliko ulagalo i zato su primosi bili između tri i četiri tone. Kod pšenice su sigurniji prinosi u odnosu na kukuruz, jer izbegava sušna leta, tako da se i površine povećavaju. Proizvođači proizvodnji pšenice i drugih strnih žita pristupaju ozbiljno, primenjuju punu agrotehniku, traže savete stručnjaka, kaže dipl. inž. Svetlana Jerinić iz PSSS Valjevo.

Svake godine u ovo doba apeluje se da se nakon žetve strnih žita ne pale žetveni ostaci, ne samo zato što je to zakonom zabranjeno i kažnjivo, već je i štetno. Zemljište je uslovno obnovljivi resurs. Potrebne su decenije da se zemljište stvori, a ovakvim nesavesnim odnosom njegova plodnost može se uništiti, upozorava ona.

Na području Kolubarskog upravnog okruga pšenicom je jesenas posejano 10.000 hektara, dok kukruz zauzima površinu od oko 45.000 hektara.

Podeli članak na društvene mreže