Grad Valjevo kao vodeći aplikant u partnerstvu sa opštinom Koceljeva i udruženjima Centar za integraciju Roma Valjevo i Regionalna prava manjina Lajkovac sprovodi projekat „Više šansi za bolje mogućnosti zapošljavanja u zapadnoj Srbiji“ u okviru projekta “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” koji finansira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju, a sprovodi GIZ.

Opšti cilj projekta je doprinos smanjenju siromaštva, nejednakosti i jačanje socijalne inkluzije Roma i drugih marginalizovanih grupa u Valjevu, Lajkovcu, Koceljevi i Mionici stvaranjem mogućnosti za njihov bolji položaj na tržištu rada.

U okviru projekta planirana je realizacija aktivnosti koje za cilj imaju obezbeđenje održivih rešenja za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija stanovništva.

Pod teže zapošljivim kategorijama stanovništva u smislu ovog javnog poziva podrazumevaju se:

 • Povratnici
 • Romi
 • Radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći
 • Lica bez kvalifikacija/sa niskim kvalifikacijama
 • Viškovi zaposlenih
 • Mladi do 30 godina koji su imali/imaju status deteta bez roditeljskog staranja
 • Žrtve trgovine ljudima
 • Žrtve porodičnog nasilja

Konkurs sprovodi Komisija za izbor korisnika podrške za zapošljavanje kroz pokretanje sopstvenog biznisa, kroz podršku poljoprivrednim domaćinstvima i kroz radne prakse u okviru projekta projekat „Više šansi za bolje mogućnosti zapošljavanja u zapadnoj Srbiji“.

Podrška se dodeljuje kao bespovratna i odobrava se za tri programa podrške

Program podrške započinjanju sopstvenog biznisa (start-ap) što podrazumeva:

 • Obuke za preduzetništvo i pokretanje sopstvenog biznisa za 20 korisnika od kojih će biti izabrano 10 korisnika za podršku u vidu nabavke i dodele opreme u iznosu do 2.300 evra u dinarskoj protivvrednosti po odabranom korisniku za pokretanje sopstvenog biznisa u skladu sa iskazanim potrebama u poslovnim planovima korisnika.
 • Program podrške poljoprivrednim domaćinstvima što podrazumeva:
 • Obuke za održivu poljoprivredu za 20 korisnika, od kojih će biti izabrano 10 korisnika za podršku u vidu nabavke i dodele opreme u iznosu do 2.300 evra u dinarskoj protivvrednosti po odabranom korisniku za podršku poljoprivrednom domaćinstvu u skladu sa iskazanim potrebama u poslovnim planovima korisnika.
 • Program radnih praksi što podrazumeva:
 • Obezbeđene tromesečne radne prakse u preduzećima, ustanovama ili organizacijama za 20 lica na na teritoriji projekta, uz naknadu od 300 evra bruto u dinarskoj protivvrednosti mesečno po korisniku.

Javni poziv je otvoren do 22. juna 2020. godine do 15 sati.

Tekst javnog poziva, kao i prijavni obrazac i izjave mogu se preuzeti sa zvaničnog sajta grada Valjeva www.valjevo.rs/javni-oglasi-i-obavestenja.

Zahtevi sa svom propisanom pratećom dokumentacijom se podnose u zatvorenoj koverti, lično na pisarnici Gradske uprave grada Valjeva ili poštom na adresu: Gradska uprava grada Valjeva, Karađorđeva 64, 14000 Valjevo. Isto tako mogu svoje prijave korisnici mogu poslati ili predati lično na adresi Centra za integraciju Roma Valjevo, Pantićeva 77a (ulaz iz ulice Vlade Danilovića - zgrada preko puta parkinga Doma zdravlja Valjevo), 14000 Valjevo.

Jedan korisnik se može prijaviti na najviše dva programa i to na program radnih praksi i na jedan od dva programa podrške start-ap odnosno podrška poljoprivrednim domaćinstvima.

Prijave se mogu vršiti i elektronskim putem i to putem mejla projekta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Izuzetno, podnosioci prijava sa teritorije projekta mogu prijave predati i na sledeći način:

 • Opštinska uprava Koceljeva, Nemanjina 74, kancelarija broj 8, radnim danima od 10 do 14 časova
 • Udruženje Regionalna prava manjina Lajkovac, Nadežde Petrović 29, Lajkovac, radnim danima od 12 do 14 časova.
Podeli članak na društvene mreže