Na konkursu “Pravoslavlje na internetu”, organizovanom u Beočinu, Valjevac Sreten Pantelić osvojio je prvu nagradu. Njegova fotografija “Pored sveca” je proglašena za najbolju u veoma jakoj međunarodnoj konkurenciji:

Ovaj konkurs traje već 15 godina i organizuje ga foto klub “BEO-FOTO” iz Beočina, uz podršku opštine. Svaki autor šalje po pet fotografija na temu pravoslavlja. Neophodno je i da se pošalje link, kako bi se znalo da je to objavljeno na internetu. Ove godine je stiglo 511 fotografija od 114 autora iz Srbije, Bosne, Makedonije, Crne gore, Rumunije, Rusije, Poljske, Australije, Moldavije. Već šest- sedam godina učestvujem na tom konkursu. Prošle godine sam osvojio treću, a ove godine prvu nagradu, kaže Sreten Pantelić.

Konkurs je dobro organizovan i svake godine j sve više učesnika. U žiriju su bili fotografi iz Foto Saveza Vojvodine. Sreten Pantelić, kaže da nije dobio još uvek zvanično objašnjenje zbog čega je njegoova fotografija “Pored sveca” proglašena za najbolju, ali pretpostavlja da je osnovni razlog njena različitost u odnosu na one koje preovlađuju u tom žanru:

Zašto atipična? Zato što je zabeležen učesnik litije koja se svakog prvog utorka organizuje u Valjevu, bez obzira na vremenske uslove. Taj gospodin je nosio jednu veliku ikonu Sv. Save, reprodukciju iz Studenice, a ono što je suština je neočekivana sličnost u licu između njega i svetitelja. Kod obojice se ističu plave oči i identičan oblik nosa, uz sličan oblik lica. To je moje mišljenje, rekao je Pantelić.

Sreten Pantelić ističe da se amterski bavi fotografijom već 15 godina. Smatra da je digitalna tehnologija otvorila neslućene mogućnosti za sve one kojima to leži. U početku je radio portrete, a kasnije već tematski proširuje interesovanje. Sada se najviše bavi sportskom fotografijom, ali i reporterskom. Nagrada na konkursu “Pravoslavlje na internetu” nije novčana, već predstavlja samo priznanje autoru. Član je Foto kluba Valjevo koji je uspešan na konkursima i zato bi im, smatra Pantelić, trebalo obezbediti bolje uslove za rad. Mada su prošle godine bili prvi Foto klub u Srbiji, rade u neuslovnom prostoru u Tešnjaru, koji im je obezbedio Zavod za zaštitu spomenika.

Podeli članak na društvene mreže