Epidemija korona virusa promenila je životne navike svih ljudi. Lekari svakodnevno upozoravaju da nema izuzetaka i da svi mogu biti pozitivni na korona virus. Među rizičnijim grupama su osobe sa invaliditetom. One su inače u nezavidnom položaju, često izložene odbijanju, predrasudama. Proveravali smo kakva je situacija u Klubu osoba sa invaliditetom u Valjevu.

Nama su aktivnosti iste. Imamo iste radionice. Jeste nezgodna situacija, radi se samo o brojnosti korisnika, jer ne mogu biti svi na jednom mestu. Dnevna soba u prizemlju nije toliko velika da okupi veći broj korisnika. Ranije se okupljalo i po 16 članova, međutim sada nije takva situacija. Sada je u dnevnom boravku šest korisnika i jedan radioničar i tako se smenjujemo. Podelili smo radionice tako da ima više grupa i jedna radionica se organizuje više puta nedeljno. Ranije smo imali izlete i u Valjevu i van grada, sada je to otkazano, kaže Jovana Vujić Tašić.

Članovi se, kako je rekla, pridržavaju svih preporučenih mera, a oni su im na raspolaganju uvek kada im je pomoć potrebna.

Što se tiče članova našeg, ali i drugih udruženja, za sada nema problema, nema zaraženih. Oni su se povukli, ne kreću se puno po gradu, poštuju socijalnu distancu, koriste maske, ne ulaze u veće gužve. Mi im pomažemo kada treba da odu u neku instituciju, odemo umesto njih, pojašnjava ona.

Klub Osoba sa invaliditetom funkcioniše i kroz razne projekte, koji neće izostati ni do kraja ove godine.

Što se tiče našeg udruženja, Društva za cerebralnu paralizu, mi pružamo dve usluge socijalne zaštite: Klub osoba sa invaliditetom i lični pratilac deteta. To je finansiranje putem javne nabavke. Usluge su od septembra, a javne nabavke izlaze sredinom avgusta i tada se javljamo na tendere, zaključila je Jovana Vujić Tašić.

Podeli članak na društvene mreže