Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež uputio je dopis Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave - ministru Branku Ružiću.

U dopisu se navodi da povodom situacije izazvane korona virusom hitno obaveste jedinice lokalne samouprave da ne donose odluke i preporuke koje se tiču maloprodajnih objekata, a koje su u suprotnosti sa odlukama i preporukama nadležnih republičkih organa i kriznih štabova koje je osnovala Vlada Republike Srbije.

Rad maloprodajnih objekata treba organizovati po sledećem principu:

Ograničavanje radnog vremena sa potrošačima u maloprodajnim objektima tokom trajanja vanrednog stanja može se vršiti po sledećem principu:

  • Ponedeljak – petak od 07.00 do 15.00 časova
  • Subota: za građane starije od 65 godina od 04.00 do 07.00, a za ostale građane od 08.00 do 12.00 časova
  • Nedelja neradan dan
  • Rad logističkih centara i snadbevanje objekata može da se obavlja celodnevno u skladu sa procedurama koje definišu kretanje lica i posebne radne naloge za zaposlena lica

Trgovac može, u skladu s gore navedenom preporukom da samostalno odredi radno vreme u navedenim vremenskim intervalima. Potrebno je da se navedene preporuke sprovedu odmah.

Potrebno je da jedinicama lokalne samouprave izdate instrukcije da broj potrošača u maloprodajnim objektima može biti jedan potrošač na deset kvadratnih metara uz poštovanje opštih mera prevencije i fizičke udaljenosti potrošača, u skladu sa Obaveštenjem objavljenim na internet prezentaciji Vlade Republike Srbije 21. marta 2020. godine.

Kontakt osoba za dodatna pitanja po ovoj temi je Žarko Malinović, sekretar udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije.

Telefon 011 41 49 478;

epošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment