Ruski medicinski eksperti borave danas u Valjevu, kako bi analizirali medicinske kapacitete i upoznali se sa zdravstvenim sistemom u našem gradu, s ciljem pružanja medicinske i tehničke pomoći, koja je stigla iz Rusije u Srbiju, kako bi se obuzdalo širenje Korona virusa, piše na sajtu grada Valjeva. Ta poseta je već ranije najavljena u medijima.

Na početku posete Valjevu, razgovarali su sa rukovodstvom Štaba za vanredne situacije grada Valjeva. Potom su sa direktorima Doma zdravlja i Opšte bolnice u Valjevu obišli zdravstvene ustanove u našem gradu.

„Vojni lekari Vojske Ruske Federacije borave danas u Valjevu. Tu su specijalisti epidemiolozi, infektolozi koji su se interesovali za organizaciju same zdravstvene zaštite u gradu i načinu dijagnostike sumnjivih na virus SARS-КoV 2 i ono što je najbitnije, načinu trijaže i slanje pacijenata za Beograd. Interesovali su se za kapacitete Opšte bolnice u Valjevu. Ono što ih je najviše zanimalo su kapaciteti Infektivnog odeljenja i onih koji mogu biti stavljeni na raspolaganje u najkraćem roku, broj respiratora itd. Direktorka Doma zdravlja i direktor Bolnice su izneli svoje viđenje stvari i organizacije. Posetiće ambulantu u Novom naselju, koja je određena za pacijente koji su sumnjivi na infekciju. Nakon toga će obići Opštu bolnicu. Ono što je možda i najbitnije i o čemu smo razgovarali jeste jedan pokretni rendgen, što se verovatno i nalazi u ovoj donaciji koja je stigla iz Ruske Federacije i koji bi bio od izuzetne pomoći kada je u pitanju dijagnostika u samoj Kovid ambulanti u Novom naselju. Mislim da je ovo veoma korisno i da će lekari imati šta jedni drugima da kažu i da prenesu iskustva, pogotovo ruski lekari koji su imali mnogo ovakvih situacija u Rusiji i širom sveta“, rekao je gradonačelnik Valjeva i komandant Štaba za vanredne situacije dr Slobodan Gvozdenović, kaže se u informaciji gradskom sajtu.

Izvor: Dom zdravlja Valjevo - Televizija Valjevo Plus
Izvor: Dom zdravlja Valjevo - Televizija Valjevo Plus
Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment