Dolazak stranih investitora u Valjevo bio je tema još jedne konferencije za medije GrO SSP u Valjevu. Od prošlog obraćanja, kako je rekao predsednik GrO Branko Ivković, promenilo se nekoliko stvari.

Vlasnik parcele sada je umesto grada Valjeva Republika Srbija, koja će istu pokloniti stranom investitoru. O tome su, kaže, obavestili gradskog pravobranioca i očekuju da pokrene postupak pred sudom radi utvrđivanja ništavosti ugovora o prenosu svojine na predmetnoj parceli. Gradskoj upravi podneli su zahtev za izdavanje kopije zaključenog ugovora o prenosu svojine, kako bi sa njegovom sadržinom upoznali javnost i preduzeli dalje korake skladu sa zakonom. U međuvremenu potpisan je i ugovor sa kompanijom „Bizerba“. U valjevskom odboru SSP smatraju da taj ugovor nije baš onakav, kavim žele da ga predstave u javnosti.

Radi se o ugovoru kojim se Republika Srbija obavezala da ''podstakne'' stranog investitora da u budućem vremenu investira u našoj zemlji. U prevodu – država se obavezuje da, kroz finansijska i druga davanja, faktički plati stranom investitoru da posluje u našoj državi. Dakle, nema tu nikakve ljubavi, nema ulaganja u Valjevo, kako to oni vole da ponavljaju do besvesti, svaki investitor ulaže u isključivo u biznis kojim se bavi vodeći se svojim ekonomskim interesima, što je i normalno, rekao je Branko Ivković, predsednik GrO SSP Valjevo.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković potpisala je 26. maja u prisustvu predsednika Srbije Ugovor o podsticajima za investiciju kompanije „Bizerba“ u Valjevu, sa predstavnikom kompanije Frankom Rajnhartom. A u SSP – u se pitaju kako glasi pun naziv firme koja dolazi u Valjevo.

Kako je rečeno na konferenciji za medije, „Bizerba“ ima u svom sastavu više firmi, od kojih su izdvojili tri: Bizerba SE & Co. KG, Balingen, Bizerba Kapitalverwaltung GmbH, Balingen i Bizerba Production & Tech Center d.o.o. Beograd – Stari Grad.
Ivković se posebno osvrnuo na Bizerba Production & Tech Center, firmu koja je, kako je rekao osnovana 5. februara 2021. godine, shodno Zakonu o privrednim društvima, sa sedištem na adresi Beograd-Stari Grad, Ulica Kneza Mihaila 1/3. Njen osnivač sa 100 odsto udela je nemačka fabrika Bizerba Kapitalverwaltung GmbH i jedini član, sa novčanim ulogom od nepunih deset hiljada evra. Kao zakonski zastupnik ove firme u Beogradu naveden je Frank Rajnhart, koji je označen na svim zvaničnim sajtovima kao predstavnik kompanije „Bizerba“, što kako kaže u poslovnom i pravnom prometu ne postoji.

Kao što smo naveli sve izneto nema za cilj da diskredituje bilo kog stranog investitora. Ti ljudi su dobri domaćini u njihovim firmama, pametno ulažu i posluju. Mi ih poštujemo i nemamo pravo da ih bilo šta da pitamo u vezi njihovih investicija ali zato imamo pravo da tražimo da ove naše raspikuće polože račune građanima i da odgovore na svako pitanje koje se tiče raspolaganja imovinom koja nije njihova! – poručio je predsednik GrO SSP-a u Valjevu.

Podeli članak na društvene mreže