Na konkursu Ministarstva ekologije odobren je projekat pod nazivom “Pošumljavanje u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2021. godini” kojim je gradu Valjevu odobreno 4 miliona dinara uz još million koji je ovdašnja lokalna samouprava izdvojila za nabavku ukupno 400 sadnica.

Od tog broja za pošumljavanje i zamenu dotrajalih stabala u parku Pećina posadiće se 160 sadnica, dok je preostalih 240, već zasadjeno duž obale Kolubare u ulici Mirka Obradovića pored Doma za stare Kolubara Omni premijum , vlasnika Teodosija Krstića i preduzeća Austoterm, 120 i u naselju Oslobodioci Valjeva u blizini Duple trake 30 sadnica. Što se vrsta stabala tiče, nabavljeno je 160 sadnica klena, 20 breze, 40 graba, toliko i hrasta kitnjaka, po dvadeset sadnica cera i jove i po pedeset hrasta lužnjaka i jasena.

Kao najpovoljniji ponudjač izabran je rasadnik Grin In iz Crvenke koji je uz isporuku sadnog materijala obavilo i sadnju drveća. Inače sadnice su stare izmedju 5 i 6 godina i po ugovoru nisu mogle biti kraće od dva i po metra. Rasadnik iz Crvenke je kao najpovoljniji je ponudilo da kompletan posao uradi za iznos od 3 miliona 320 hiljada i 640 dinara sa pdv.

Pošto sva sredstva po konkursu nisu utrošena, ostaje samo pitanje da li će ostatak planiranog novca u iznosu od oko million i 600 000 dinara biti vraćeno ministarstvu ekologije ili će se pronaći neki drugi model prema kojem bi i taj novac grad mogao, po nekom drugom modelu, da iskoristi za nastavak ozelenjavanja javnih površina u Valjevu.

Podeli članak na društvene mreže