Na predlog šefova poslaničkih klubova, Spske naprede stranke i Socijalističke partije Srbije, predsednik republičkog parlamenta, Ivica Dačić, sazvao je osamnaesti redovni sastanak kolegijuma Narodne skupštine koji se ovog puta održao u Valjevu. To je prvi put da se ovi sastanci održavaju van zgrade parlamenta i Beograda, a uz predsednika republičke skupštine, Ivicu Dačića i njegove saradnike, prisustvovali su mu, načelnik okruga, gradonačelnik Valjeva i predsednici opština sa područja Kolubarskog upravnog okruga.

Posle sednice na kojoj su učesnici sastanka izneli najznačajnije probleme u svojim sredinama, Dačić je rekao da će republički parlament u okviru svojih nadležnosti pomoći i to pre svega po pitanjima koja su važna za gradjane.

Iz Kolubarskog okruga potekao je i predlog da se izmeni Zakon o korišćenju rudnih bogatstava, konkretno vode. Načelnik Kolubarskog okruga, Goran Milivojević je naglasio da su Dačiću saopštili predloge koji se odnose na razvoj ovog područja i već gotove projekte, naglasivši, pri tom, da su zajedno došli do zaključka da bez razvijenog Valjeva nema ni napretka u Kolubarskom okrugu.

Predsednika Narodne kupštine, pitali smo koliko ta institucija može da pomogne lokalnim samoupravama u rešavanju konkretnih problema, jer Skupština je vrhovno zakonodavno telo, a probleme koji su potcrtani u Valjevu, može da rešava samo Vlada Srbije:

Naravno da mi nemamo nadležnosti koji se tiču izvršnih ovlašćenja, ali parlament ima svoje kontrolne i izborne nadležnosti kada je reč o nekim funkcijama , a što je najvažnije, imamo politički uticaj na one koji imaju izvršna ovlašćenja. Mi ćemo sledeće nedelje imati sednicu Narodne skupštine kojoj će prisustvovati svi članovi Vlade pa će to biti prilika da na neke od problema o kojima smo u Valjevu govorili, ukažemo resornim ministrima, rekao je Dačić.

Dačić je još rekao i to da je na kolegijumu u Valjevu dogovoreno da se naredna sednica republičkog parlamenta na kojoj će se raspravljati o izmenama Zakona o poreklu imovine, održi u utorak 23. februara.

Podeli članak na društvene mreže