Poslednjih dana vodi se polemika hoće li učenici od septembra pohađati nastavu online ili će ipak biti u školskim klupama.

Dok se jedni protive organizovanju nastave „na daljinu“ i imaju određene zahteve i predloge, drugi kažu da su okolnosti pod kojima su đaci završili prošlu školsku godinu pruzrokovali manjak motivacije za učenje, nedostajala je socijalizacija, vršnjačko učenje. Učenici su prošlu godinu završili sa kakvim takvim znanjem, ali je nesporno da je epidmiološka situacija dovela do toga da su prosvetni radnici gotovo preko noći morali da organizuju i osmisle online predavanja.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je izjavio da je za početak nove školske godine u uslovima epidemije virusa korona pripremljeno "nekoliko modela realizacije nastave" i da je prosveta spremna da se prilagođava epidemiološkoj situaciji. Prema njegovim rečima, škole, roditelji i đaci moći da se opredele koji im model nastave odgovara, da li će raditi od kuće ili u školi, ali da će svi đaci morati da odgovaraju u školi. Nastava će se izvoditi uz epidemiološke mere, te će đaci nositi maske, po samo jedan će biti na četiri kvadratna metra u učionici sa maksimalno 15 učenika. U osnovnim školama prvi i drugi razred će imati četiri časa i završavaće do 11 sati, onda dolaze učenici trećeg i četvrtog razrada i u školama ostaju do 14 časova. Posle njih, u školu dolaze učenici petog i šestog razreda i svoja četiri časa završavaju do 17 sati, a nakon njih dolaze đaci sedmog i osmog razreda i ostaju do 20 časova. Časovi će trajati po 35 minuta, imaće i redovne odmore, a između svakog bloka nastave predviđeno je oko 20 minuta za dezinfekciju pre dolaska naredne smene đaka. Što se srednjih škola tiče dualne i stručne teoretski deo će držati u svojim zgradama, a praktični deo nastave u kompanijama. Škole sa manjim odeljenjima moći će da rade bez podela razreda. Tamo gde to nije moguće, poput pojedinih gimnazija, uglavnom će morati dve smene.

Bilo da će nastavu pohađati u školskim prostorijama, mada ne onako kako je to ranije bilo, jer će određene mere morati da se poštuju i učenici i nastavnici će takvom sistemu morati da se prilagode, ili će učiti ispred malih ekrana i kompjutera, biće im potrebni i udžbenici i školski pribor. Sudeći prema rečima prodavaca iz ovdašnjih knjižara, na osnovu interesovanja roditelja za nabavku potrebnih stvari za novu školsku godinu, čini se da pripreme nisu ni na pomolu.

Potražnja za udžbenicima je veoma mala. Knjižare su opremljene, spremni smo za sezonu, ali je narod uplašen da neće biti škole, da će nastava biti online. Mislim i da je kupovna moć građana opala, posle nekoliko meseci koliko traje korona i nemanja posla, svi smo u istom košu, a šta će biti, videćemo. Za nas je sezona u avgustu i septembru, ali mislim da posla neće i biti i da će biti sve gore, kaže Marko Jovanović iz knjižare „Maki“.

Podeli članak na društvene mreže