U martu i aprilu bilo je samo sporadičnih slučajeva dece koja su COVID pozitivna, dok se taj broj povećao krajem juna i početkom jula. Infekcija je registrovana uglavnom kod mladih 2001. i 2005. godišta, jer su organizovane mature i rođendani, kaže načelnica pedijatrije u Domu zdravlja u Valjevu Valentina Marković.

Ona je dodala i da je broj pozitivne dece na korona virus u poslednje tri sedmice konstantan i da je broj pregleda u COVID ambulanti smanjen, svega osam do devet u toku dana, uključujući i kontrolne preglede. Do sada nisu zabeleženi slučajevi sa težom kliničkom slikom i uglavnom se radilo o deci koja su inficirana u kontaktu sa starijim licima.

Ono što bih ja podvukla jeste da korona na decu utiče višestruko. Pre svega ne samo kao bolest koja izaziva infekciju kao i kod odraslih, već utiče i na ostali deo života mališana. Deca nisu navikla da budu dugo zatvorena u stanovima. Savetujemo i kroz sistematske preglede i savetovališta što više aktivnosti, da provode vreme sa drugarima. ali mere kojih moramo da se pridržavamo nas ograničavaju. Rađena je jedna studija u Nemačkoj, koja je pokazala da je čak 66 odsto povećana poseta internetu dece i za čak 75 odsto više igraju igrice nego što je to bilo ranije, što u velikoj meri utiče na njihov psihički i fizički razvoj, kaže dr Valentina Marković, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Valjevo.

Mere prevencije su iste kao i za odrasle, ističe dr Marković.

Svako dete se rodi sa već formiranim imunim sistemom. Na tržištu postoji veliki broj preparata. Mere prevencije su pre svega osnovne mere: distanciranje, nošenje maske, izbegavanje skupova. Savet je da što više vremena provode u prirodi. Preporučuje se uglavnom vitaminska terapija, da se zdravo hrane i da kozumiraju sveže voće, pojašnjava ona.

Vrtići su tokom vanrednog stanja bili zatvoreni. Roditelji sada imaju mogućnost da decu pošalju u obdanište, ali je bilo polemike koliko je dobro da vreme provode u grupama.

Pričali smo o tome da treba smanjiti broj kontakata, ali što se vrtića tiče, roditelji su prinuđeni i nemaju drugu mogućnost. Treba se pridržavati mera koje su preporučene za vrtiće, da bi se mogućnost infekcije svela na minimum. Istraživanja su pokazala da je među decom u vrtićima veoma mala verovatnoća da se virus prenese sa deteta na dete, rekla je dr Marković.

Simptomi virusa korona veoma su slični simptomima virusa gripa ili prehlade.

Simptomi su veoma slični. Uglavnom su to blago povišena temperatura, suv kašalj, sekrecija iz nosa, povremeno bol u stomaku, retke stolice, neka deca se žale na glavobolju i mučnine, a to sve imamo i kod virusa gripa, kaže načelnica pedijatrije valjevskog Doma zdravlja.

Dr Marković naglašava da su svi pacijenti koji dolaze u Dom zdravlja bezbedni i da je maksimalno smanjena mogućnost da se tu zaraze. Pedijatrijski pregledi se obavljaju u COVID ambulati gde postoji posebna ordinacija za pregled dece. Savet je da se roditelji ipak prvo jave telefonom u Dom zdravlja, a kasnije po dogovoru od 19 sati deca se pregledaju u COVID ambulanti.

Opširniji razgovor sa dr Valentinom Marković pogledajte u Jutarnjem programu Televizije Valjevo Plus u ponedeljak od devet sati.

Podeli članak na društvene mreže