SOT na nivou Valjeva zasedao je danas pre podne i predložio Kriznom štabu uvođenje vanredne situacije.

ZZJZ predlaže uvođenje vanredne situacije u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u Kolubarskom okrugu i podacima kojima raspolažu. Prema statistici, u opštinama Kolubarskog okruga od početka epidemije registrovano je 449 slučajeva infekcije korona virusom, od toga 319 u Valjevu. ZZJZ je i ranije upozoravao i apelovao na zabranu svih skupova i proslava, posebno u zatvorenom prostoru, jer je mere održavanja fizičke distance, nošenje maski i negrupisanje u takvim uslovima teško sprovoditi i kontrolisati.

Uvođenje vanredne situacije podrazumevalo bi ograničenje broja ljudi u zatvorenom prostoru i na otvorenom, zatvaranje bazena, ograničenje rada ugostiteljskih objekata.

Prema informacijama koje smo dobili nakon sednice SOT-a, 342 rezultata za uzorke osoba sa područja Kolubarskog okruga koji su poslati u „Vatreno oko“, Batajnicu, Šabac i na „Torlak“ su na čekanju. Od 3. jula u KOVID ambulanti pregledano je 579 lica sa simptomima zaraze korona virusom, u Opštoj bolnici 188. U Domu zdravlja juče je pregledano 220 osoba, a u bolnici 65.

Prema podacima objavljenim na sajtu ovdašnjeg ZZJZ 7. jula, u Valjevu je troje novopozitivnih na COVID-19.

U saopštenju Štaba za vanredne situacije, koje je juče dostavljeno medijima, navodi se da su sprovođene inspekcijske kontrole poštovanja protivepidemijskih mera. Da li je dovoljno da sve ostane samo na preporukama i da se sprovođenje propisanih mera kontroliše samo u radnjama, manjim ugostiteljskim objektima i nekim ustanovama, a da velika okupljanja i slavlja, poput vašara i manifestacija mogu neometano da se organizuju?

Podeli članak na društvene mreže