Mada do održavanja Festivala duvan čvaraka ima skoro dva meseca, već ima onih koji se raspituju da li će ova manifestacija biti održana, iako su sva masovna dešavanja u Valjevu otkazana zbog epidemije korona virusa
Inicijator čvarkijade Slavan Batoćanin smatra da u Srbiji ne sme da zamre život:

To je manifestacija u pokretu, što znači da narod prolazi u kolonama sa jedne i druge strane Kolubare. Čvarci se spremaju na forlandima Kolubare i to bi se organizovalo na određenoj udaljenosti. S obzirom da postoji šest silazaka pored korita Kolubare, na tim pozicijama mogu se postaviti kontrolori koji će dozvoljavati da prođu samo oni sa maskama, ako je to neki princip kojim se štitimo u školi, na poslu ili u nekim drugim prilikama…Koliko ja vidim na valjevskoj zelenoj pijaci, uprkos gužvi, niko skoro ne nosi masku, a nema ni nekih većih obolevanja od korone. Mislim da će festival čvaraka biti prvi u okviru epidemije, ili na njenom izmaku, smatra Slavan Batoćanin.

A šta ukoliko gradska vlast I ZZJZ zaključe da nije bezbedno održati takvu manifestaciju, pitali smo Batoćanina:

Ja ne volim zabrane. Kad god su mi branili, ja sam to organizovao. Ukoliko mi zabrane, doći će do “malog sukoba”, jer ja ću to ipak nekako obeležiti. Ne znam koliko će biti oranija. napravićemo potreban razmak. Zato treba da se sastanem sa predstavnicima gradske vlasti, kako bismo se dogovorili. Verujem u mlado rukovodstvo. Ako se ne dogovorimo, biće kako narod hoće. Za Miholjdan je ipak uvek vašar, narod dolazi, pa bi mi bilo žao da ne bude nijedne oranije i čvaraka, kaže Batoćanin.

Batoćanin tvrdi da ne prođe dan, a da ga neko od onih koji su zainteresovani za učešće na takmičenju u pravljenju čvaraka ne pozove da pita da li će manifestacija biti održana, jer je već vreme da se mesari raspitaju gde ima svinja. On smatra da grad treba nešto da preuzme na uređenju priobalja Kolubare koje je neuredno, kao i samo rečno korito. Na mostovima godinama vise kablovi koji nisu adekvatno zaštićeni.

Batoćanin smatra da manifestacija može da se organizuje tako da ne predstavlja opasnost za građane, jer se ljudi uglavnom ne zadržavaju na jednom mestu. U svakom slučaju, konačnu odluku, kao i o svim ostalim dešavanjima u gradu donosi ZZJZ , SOT i Štab za vanredne situacije.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment