Matična bibliotekla „Ljubomir Nenadović“ iz Valjeva izabrana je među šest biblioteka u Srbiji da bude deo projekta „Medijsko nasilje i medijska ekologija“ koji sprovodi Udruženje Biblioteka plus.

Cilj projekta je da se bibliotekama pruzi stručna podrška kako bi starijim sugrađanima pomogli da se sluze društvenim medijimai internetom.

Ovi seminari koje ćemo raditi ne samo u Valjevu, nego i u drugim gradovima Srbije, namenjeni su pre svega bibliotekarima, kako bi oni naučili osnovne postulate vezane za medije i medijsku pismenost, kako bi starijim sugrađanima sugerisali, ne samo literaturu i ono čime se bave u bibliotekama, nego i da im pomognu kako da organizuju svoje slobodno vreme, kako da koriste medijske sadržaje, kako da kreiraju i koje medije stariji sugrađani prate, istakla je Maja Vukadinović, urednica edicije “Multimedija”.

Preporuke za starije sugrađane koje se mogu čuti sa jednog od pilot seminara u okviru projekta „Medijsko nasilje i medijska ekologija“ su sledeće:

Trebalo bi da se orijentišu ka kvalitetnim izvorima informacija i ka ozbiljnim medijima, da manje koriste tabloide i jeftinije sadržaje, rialitije. Trebalo bi da se orijentišu ka sadržajima Radio Beograda, RTS-a, edukativnim i kulturnim programima. Danas svi svedočimo prevelikom broju informacija, gde je teško pronaći one koje su važne, rekla je Maja Vukadinović.

Istraživanja su pokazala da poslednjih decenija sadrzaji u kojima se sugrađani starijeg doba kreativno izražavaju nisu dovoljno zastupljeni u medijima, kaže Ljiljana Manić, ili se o njima govori u trecem licu.

Ideja je da podsetimo sve da je kreativnost nešto što je imanentno svim ljudskim bićima. Ona nije vezana za godine. Međutim, iskustvo pokazuje da u medijima najmanje ima starijih osoba, da oni ne uspevaju da iskažu svoju kreativnost, da obelodane šta je to u njima, jer analize medijskih sadržaja godinama unazad pokazuju uvek isto. Starijih osoba je malo u medijima i oni su veoma retko izvor informacija. Teme o kojima se govori su penzije i tome slično. Ideja ovih seminara je da podstaknemo zaposlene u biblioteci da im pomognu da se kreativno izraze, koristeći medije, kazala je Ljiljana Manić iz Udruženja bibliotekara Srbije.

Autor projekta i predsednik Udruženja Biblioteka plus Zoran Hamović ističe da se radionice ne odnose slučajno na najstarije sugrađane, koji su pored dece, ugrožena kategorija podložna medijskom nasilju.

Najčešći slučaj je da postoje mediji koji ogroman medijski prostor ne koriste za zajedničko dobro. Zato smo i pokrenuli ovaj projekat, jer smo videli dve ranjive grupe: deca i najstarije, a oni nemaju dovoljno razvijene sisteme odbrane. Današnja količina informacija postaje na izvestan način nasilna. Pandemija nam je dodatno pokazala da su najstariji najugroženiji, čak i kad imaju rođake i decu, jer nisu u tim uslovima mogli da im priđu. Oni su bili usamljeni. Mediji su u tom trenutku bili važni za njih, kao i internet mreže. Oni koji su bili svesni toga u tom trenutku su imali priliku da spasu svoju dušu, smatra Zoran Hamović.

Mediji i drustvene mreže mogu biti odlična spona starijim sugrađanima sa okolinom, porodicom i prijateljima ali samo pod uslovom da znaju da koriste i zaštite sebe od medijskog nasilja.

Podeli članak na društvene mreže