U subotu je u Omni centru u Valjevu održano državno prvenstvo u pikadu u Valjevu u organizaciji Sportskog saveza invalida Srbije.

S obzirom da smo prošle godine, ovde organizovali takmičenje, odlučili smo da to polako prelazi u tradicionalno, jer smo imali fino iskustvo I organizaciju na ozbiljnom nivou. Ove godine nije tako masovno kao prošle, zbog situacije sa korona virusom. Obezbeđene su zaštitne maske, svima se meri temperatura. Što se tiče toga, sve je uređeno, a ostalo će biti po planu I programu, rekao je predsednik Sportskog saveza invalida Srbije Dragan Janketić.

Takmičari su stigli iz raznih krajeva Srbije, kako centralne i južne, tako i iz Vojvodine. Praktično , to su bile one ekipe koje su bile najbolje na lokalnim takmičenjima. A učesnici kažu, da samo žele da budu izjednačeni sa ostalom populacijom u Srbiji:

Drago mi je da se Dragan Janketić, setio ovog lepog dela Srbije, gde je dao šansu I Lozničanima, Valjevcima I stanovnicima okolnih opština. Ja sam zagovornik da učestvuje što više mladih takmičara I zato im treba obezbediti učešće na takvim događajima. Osobe sa invaliditetom zaslužuju ravnopravan odnos sa zdravom populacijom. Neophodno je I da invalidi sebe tako vide, kako bi bili što aktivniji članovi društva. Ja sam iz Kragujevca došao sa gluvim I nagluvim osobama, ali ljudima izuzetnog duha koji će se ovde takmičiti, a ja sam u invalidskim kolicima. Ja se neću takmičiti, ali ti predivni mladi ljudi hoće, istakao je Nebojša Čukić iz Kragujevca.

Domaćini su bili zadovoljni odzivom takmičarskih ekipa, s obzirom na vreme korone. Smatraju da je to potvrda da su dobro radili, a da je sama manifestacija na putu da postane tradicionalna. Ističu i da su sve njihove aktivnosti namenjene svim građanima Valjeva:

Meni je drago da se Valjevo izdigne na toj mapi sportista injvalida. Takođe bih obavestila sve građane da ponedeljkom I četvrtkom od 12.00 do 13.30 u maloj sali Omni centra mogu da dođu I da vežbaju sve ono što ih interesuje, a što im je ovde dostupno. Mislim da su građani već prepoznali da ne radimo samo za članove Udruženja invalida rada, već za sve građane. Cilj je da Valjevo postane turistički oplemenjen grad, za sve koji žele I na ovakav način da učestvuju u životu grada, bez obzira da li su iz Valjeva ili nekog drugog dela Srbije, kaže Jasmina Belkhiri iz Udruženja invalida rada Valjeva.

Atmosfera je bila pozitivna, i očigledno je da da su druženja važna u životi osoba sa invaliditetom.

Podeli članak na društvene mreže