Poseban režim rada i mere zaštite od početka pandemije korona virusa posebno važe za PU „Milca Nožica“ jer se radi o najmlađima kod kojih je teško zadržati fizičku distancu kao i nošenje maski.

Direktor PU MN Zlatomir Marković ističe da su deca u ustanovi bezbedna i da se poštuju sve mere i preporuke relevantnih ustanova kako ne bi došlo do širenja pandemije.

Kao i svake godine zbog godišnjih odmora pola objekata PU Milica Nožica radi a pola ne radi, taj režim nismo menjali zbog zaposlenih. Što se tiče pandemije korona virusa nemamo većih poteškoća u radu zbog toga. Mere i prevencije koje smo primenili 11. maja kada smo počeli sa radom nakon vanrednog stanja, a koje je propisalo Ministarstvo zdravlja, primenjujemo i sada. Trenutno radi pet objekata u koje dolazi oko 300 dece sto je zadovoljavajući broj zbog pokušaja, namerno kažem pokušaja, održavanje socijalne distance kod dece. Grupe broje oko petnaestoro dece, kaže Marković.

Na pitanje koje se namece u poslednje vreme jeste da li roditelji dece koja ne idu u vrtic zbog pandemije korona virusa moraju da placaju svoje obaveze prema ustanovi, Marković kaže:

Što se plaćanja tiče ona deca koja idu u vrtić plaćaće obaveze, a ona koja ne idu logično je da ne plaćaju. To je stav i uprave ustanove i podrška lokalne samouprave.

Opšte je poznata činjenica da se svake godine traži mesto više prilikom upisa, smanjeni kapacitet sa preko 2000 dece na oko hiljadu i stotinu, nisu nedovoljni, kaže Marković, kao i to da su svakom roditelju koji je imao preku potrebu za smestajem svog deteta izašlo se u susret. Raniji uslov da roditelji donesu potvrde da su zaposleni sada nisu obavezne osim potvrdu lekara da je dete zdravo ne stariju od 7 dana. Marković je zahvalan roditeljima na razumevanju ističući da su i sami svesni da decu bez preke potrebe ne treba dovoditi u kolektivni smeštaj tako da će kapacitet od 1100 dece biti zadovoljavajući.

Podeli članak na društvene mreže