Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 30. jul je ustanovljen kao svetski dan borbe protiv trgovine ljudima u cilju podizanja svesti o ovom problemu u globalnoj javnosti.

Crveni krst Valjevo o ove godine povodom Dana borbe protiv trgovine ljudima organizovao je akciju edukacije Valjevaca na gradskom trgu gde su volonteri delili brošure o odgovarali na pitanja prolaznika. Aleksandar Tomić, strucni savetnik u Crvenom krstu istakao je važnost edukacije najmlađih jer je, kako kaže preventiva najvažnija.

Trgovina ljudoma je generalno nov pojam o uglavnom su informisani mladi ljudi zato što su programi prevencije uglavnom namenjeni njima. Od 2005-2019 god. Crveni krst Valjevo je informisao preko 350000 dece o ovoj vaznoj temi. Program prati sve i tekovine i tehnologije koje prate sve informacije koje mogu biti od koristi velikom broju ljudi. Rad sa decom poveren je sertifikovanim edukatorima koje su obučavali posebno edukovani treneri. Prema podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima bilo je 131 osoba koje su potencijalno identifikovane kao žrtve, od toga je formalno ptvrđeno 39 osoba što ne znači da neće biti i ostale.

Važno je naglasiti da su 64 odsto potvrđenih slučajeva deca, a 82 odsto osobe ženskog pola. Najčešći vid eksploatacije u Srbiji je sexualni tip sa učešćem od 59 odsto.

Na kraju, što je najgore iako je minimalan procenat ali postoji kao mogućnost, žrtve trgovine ljudima kada više ne mogu biti eksploatisane, a ne mogu se izvući iz lanca trgovine ljudima postaju žrtve trgovine organima.

U vremenu mešovitih migracija, izbeglice i migranti predstavljaju posebno ranjivu društvenu grupu koja je u pojačanom riziku, te je među njima prepoznato 125 pretpostavljenih žrtava, dok je 11 osoba identifikovano kao žrtva. Dodatnom riziku izložena su deca migranti bez pratnje roditelja ili staratelja. Obzirom na vreme korone i zatvorene granice trenutno je učestalija unutrasnja trgovina ljudima u okviru granica drzave. Vidovi eksploatacije su sexualni, radni ili višestruki. Zato je vazno edukovati najmlađe na čemu Crrveni krst Valjevo radi tokom cele godine

Podeli članak na društvene mreže