Za protekla 24 sata preminulo je još pet osoba, dve muškog i tri ženskog pola. Dvoje preminulih je iz gerontoloških centara. Od početka epidemije Srbija broji 156 žrtava. Smrtnost u našoj zemlji je 1,94%.

Virus je potvrđen kod još 263 osobe, čime se ukupan broj inficiranih popeo na 8.042.

Od poslednjeg izveštaja testirano je 4.365 ljudi, a od početka epidemije test na virus COVID-19 urađen je na 64.303 onih koji su ispunjavali kriterijume definicije slučaja.

Hospitalizovane su 3.044 osobe, a 85 je zahtevalo mehaničku ventilaciju.

Bitku sa korona virusom dobilo je još 30 ljudi, a ukupan broj izlečenih u Srbiji sada je 1.182.

Korona virusom zaraženo je 545 zdravstvenih radnika, a u ustanovama socijalne zaštite kod 561 korisnika i kod 149 zaposlenih je potvrđeno prisustvo virusa COVID-19.

Od korona virusa leči se 88 dece. Prema rečima dr Kona, kapaciteti za decu i majke su popunjeni, pa bi trebalo razmišljati o otvaranju novih mesta za njih, prvenstveno za jug Srbije.

Mi smo na kraju ovog talasa, ali smo na početku pandemije. Tek kada završimo testiranje znaćemo koliki nam je imunitet, kazao je dr Kon. Rizik od zaražavanja je daleko manji. Ranije je jedan inficiran mogao da zarazi petoro ljudi, dok je sada taj odnos – dvoje pozitivnih prenosi virus jednom.

Penzioneri danas mogu u polusatnu šetnju od 18.00 do jedan sat iza ponoći. Od sutra su na snazi blaže mere. Počinju da rade frizerski i kozmetički saloni, pijace u zatvorenom, teretane, a penzioneri će imati na raspolaganju sat vremena za šetnju svakog dana, najviše 600 metara od mesta stanovanja.

Predstojeće prvomajske praznike ipak ćemo provesti u svojim domovima. Kako je saopšteno na današnjoj konferenciji za novinare, Vlada je danas usvojila nove odluke. Policijski čas narednog vikenda biće od četvrtka u 18.00 do ponedeljka u pet ujutru. Za najstarije građane prodavnice će biti otvorene u četvrtak od 4.00 do 7.00.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment