Prema izveštaju ZZJZ za 13.jul , u Valjevu je registrovana 21 novopozitivna osoba na korona virus, u Lajkovcu tri, u Ubu dve, u Ljigu jedna. Hospitalizovano je 11 pacijenata iz Valjeva, četiri iz Uba, tri iz Ljiga, dve iz Lajkovca.

U kućnoj izolaciji je 216 lica iz Valjeva, 17 iz Uba, 12 iz Mionice, sedam iz Lajkovca, dve iz Ljiga i jedna iz Osečine. Tog dana uzeti su brisevi od 105 osoba. Iz ZZJZ poručuju i da se čeka 522 izveštaja koja su poslata na ispitivanje u nadležne laboratorije u Beogradu, kao i da je pozitivnost na broj obrađenih podataka 46,5%. U COVID ambulanti DZ Valjevo izvršeno je 211 pregleda pacijenata sa respiratornim infekcijama.

Prema novodostavljenim podacima od 14.jula u Prijemno urgentnom centru OB Valjevo, pregledano je 66 pacijenata, a 7 je prijemljeno na Pulmo COVID odeljenje. Na hospitalizaciji je 61 pacijent sa sumnjom na COVID (17 + 4 - Infektivno, 24 - Pulmo COVID, 16 - Gastro COVID ) i 14 pozitivnih pacijenata.

U ZZJZ Valjevo od 01.06.2020. do 12.07.2020 je istraženo 540 kontakata lica sa laboratorijski potvrđenim obolelim licima , a aktivno je 407 kontakata.

Iz OB Valjevo ističu da novi korona virus SARS-CoV-2 predstavlja potpuno novi soj virusa koji do sada nije identifikovan u humanoj populaciji. Prema genetskoj strukturi sličan je SARS-CoV.

Oboljenje može biti asimptomatskog ili lakog oblika sa respiratornim simptomima (kašljem, nedostatkom daha, otežanim disanjem) i temperaturom.

U težim slučajevima, infekcija može da izazove upalu pluća, teški akutni respiratorni sindrom, bubrežnu insuficijeniju, pa i smrt.

Analizom podataka u vremenskom periodu od 17.06 .2020 do danas se može utvrditi da se broj novoobolelih, lica na hospitalizaciji i lica koja se leče u kućnoj izolaciji, naglo povećeava, kao i broj lica iz kontakata, što sve ukazuje na visoku aktivnost virusa u našoj sredini, a njegovo širenje u sredini zavisi od našeg poštovanja preventivnih mera (maska, distanca i dezinfekcija).

Zbog preteće epidemiološke situacije izazvane naglim povećanjem broja novoobolelih od virusa COVID-19, u Gradu je vanredna situacija.

Kontrola sprovođenja protivepidemijskih mera se nastavlja.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment