Broj inficiranih virusom COVID-19 u Valjevu povećan je za četiri, pa je ukupno od početka epidemije u našem gradu na korona virus pozitivno 209 osoba.

U ostalim opštinama Kolubarskog okruga nije bilo novih slučajeva zaraze.

Hospitalizovano je dvoje Valjevaca i jedno lice iz Mionice. U kućnoj izolaciji je 16 osoba, od toga 12 u Valjevu, tri u Ubu i jedna u Mionici. Broj preminulih i onih koji su se oporavili je i dalje nepromenjen.

Prema podacima ZZJZ Valjevo, 25. juna uzeto je 36 uzoraka osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, od toga 29 u Domu zdravlja, šest u ZZJZ i jedan u valjevskoj bolnici.

Radi sprečavanja širenja virusa predlaže se organizatorima slavlja i drugih većih okupljanja u zatvorenom da upozore sve prisutne na postojeće mere zaštite , obezbede prostor za muziku udaljeno 2-4 m od gostiju, podijum za igru površine oko 4m za par i da imaju evidenciju gostiju kao i raspored sedenja uz poštovanje svih mera socijalne i fizičke distance između stolova, kao i mere koje se odnose na poslugu. Potrebno je upozoriti starije od 65 godina na rizik.

Preporuka je da se dosledno sprovode sve mere u javnim ustanovama, na otvorenom održavanje socijalne i fizičke distance do 2m i izbegavanje boravka u grupi.

U zatvorenom prostoru preporučeno je nošenje lične zaštitne opreme, češće provetravanje prostorija i pojačana higijena ruku, održavanje socijalne i fizičke distance i izbegavanje dužeg zadržavanja. U zatvorenom prostoru zabranjeno je okupljanje više od 500 lica, dok na otvorenom nije ograničeno, ali treba poštovati fizičko distanciranje od najmanje jednog metra.

Podeli članak na društvene mreže