Radovi na postavci koja je posvećena Drugom svetskom ratu i koja se u Narodnom muzeju u Valjevu priprema skoro godinu dana, privode se kraju. Stručnjaci valjevskog Narodnog muzeja sa saradnicima sa Instituta za savremenu istoriju, dr Nemanjom Devićem i dr Kostom Nikolićem, pripremali su postavku koja se sastoji iz tri dela.

Prvi deo biće početni period okupacije koji obuhvata 1941. i početak 1942. godine, stvaranju dva pokreta otpora, prvim akcijama i početku, ali i krahu takozvanog jesenjeg ustanka, represalijama i početku okupacije. Drugi segment naše postavke baziran je na periodu od 1942. do proleća 1944. godine i nazvali smo ga „Previranje“. Sa jedne strane biće opisan život u okupatorskom gradu, ilegalan rad Pokreta otpora, sa druge strane složeni sukobi, građanski rat. Treći deo je „Rasplet“ – kraj rata 1944 -1945. godine. Tu će biti težište na prodoru partizanskih jedinica iz Bosne, novoj dimenziji građanskog rata, oslobađanju Valjeva i događajima koji slede. Naši sugrađani će ovu postavku zvanično moći da pogledaju 15. februara, na dan državnosti, ali nešto ranije će biti otvorena za građane, tako da će posetioci i pre zvaničnog otvaranja moći da dođu i pogledaju kako je Narodni muzej Valjevo priredio postavku Drugog svetskog rata. Prema rečima dr Devića, ovo će biti jedna od najboljih postavki posvećena Drugom svetskom ratu u Srbiji, kaže direktorka Narodnog muzeja Valjevo Jelena Lekić.

Direktorka Narodnog muzeja Valjevo ističe da je postavka 12 godina bila u pripremi. Stoga je bilo krajnje vreme da se taj deo istorije sa ovih prostora obradi.

S obzirom na to da se radi o stručnjacima sa Instituta za savremenu istoriju, verujem da im ništa nije bilo teško i verujem da su maksimalno objektivno i pozivajući se isključivo na struku i dokumenta koja se nalaze u arhivu i drugim institucijama, odradili ovu postavku baš onako kako treba. Sve ono što neće biti ovde izloženo ili rečeno kroz panoe, nalazi se u monografiji koja je završena, dodaje ona.

Drugi svetski rat na prostoru nekadašnje Jugoslavije se već duže vreme tumači na različite načine i sa kontroverzom. Postavka u Narodnom muzeju u Valjevu će verovatno izazvati različite komentare, posetioci će imati priliku da daju i svoj sud, pored onog koji će, verovatno i drugi stručnjaci iz te oblasti predočiti.

Podeli članak na društvene mreže